McLaren je spreman pobjeđivati, ali Honda nije

McLaren je spreman pobjeđivati, ali Honda nije

Drugi najuspješniji tim u istoriji Formule 1 nakon četiri godine od posljednje pobjede ponovno spremna pobjeđivati, ali njihov dobavljač motora vjerojatno još uvijek nije.

McLaren i Honda ponovo su parneri od 2015. godine, a od samog početka vjerovali su da da mogu ponoviti uspješni period iz prošlosi, 1988. do 1991, kada su bili neprikosnoveni tandem. Ipak, obnavljanje saradnje nije bilo tako uspješno pa su u prve dvije sezone Alonso i Button u najboljem slučaju su uspijevali izboriti Q3 i nešto bodova.

Honda je u prvoj sezoni imala katastrofalan motor, a ruku na srce ni McLaren nije napravio vrhunski šasiju. To se najbolje moglo vidjeti u sezoni 2016. kada je Honda napravila značajan iskorak u performansama motora ali McLarenov bolid bio je prespor na svim stazama.

Honda je za sezonu 2017. u potpunosti promijenila koncept svoje pogonske jedinice kako bi što brže smanjila zaostatak za najboljim proizvođačima. Velika promjena tehničkog pravilnika McLarenu će pružiti šansu da ulovi priključak za konkurencijom.

Posljednji put McLaren je na utrci pobijedio 2012. kada su slavili na posljednjoj utrci prvenstva, a ukoliko i 2017. ne pobijede bit će to peta uzatopna sezona bez pobjede za slavnu ekipu iz Wokinga.

Kategorije: Formula 1