Michael Schumacher ima još samo jednu šansu za oporavak

Michael Schumacher ima još samo jednu šansu za oporavak

Michael Schumacher već gotovo četiri godine živi kao biljka nakon što je u prosincu 2013. godine teško pao na skijanju u francuskom Meribelu.

Njegova porodica pokušala je sve ne bi li se sedmerostruku svjetski prvak u Formuli 1 što brže i bolje oporavio, no većeg napretka u Schumijevu liječenju nije bilo. Njegova supruga i njegovi najbliži ljudi ne žele godinama otkrivati nikakve detalje o njegovu stanju, no švedski list Expressen objavio je da će pokušati još jednu, najvjerovatnije zadnju operaciju, nakon koje će od Nijemca liječnici dići ruke.

Nakon najboljih svjetskih specijalista koji su posjećivali Schumachera u njegovoj kući u Švicarskoj, Michael bi uskoro trebao preseliti u Dallas, gdje će o njemu brinuti i pokušati ga spasiti dr. Julian Meeks, jedan od najcjenjenijih neurologa na svijetu.

“Imam puno iskustva s takvim pacijentima. Sumnjam da je itko u Evropi liječio više takvih pacijenata od mene”, rekao je Meeks za njemački list Bravo koji ga je opisao kao jedinu osobu koja mu još može pomoći.

Podsjetimo, Schumacher je 27. prosinca 2013. godine skijao sa sinom Mickom u francuskim Alpama. U jednom trenutku skrenuo je sa obilježenog dijela staze, pao je i glavom udario u kamen.

Prema liječničkim izvještajima gotovo sigurno bi preminuo da nije imao kacigu, no i unatoč njoj je zadobio teške ozljede mozga. Tri mjeseca bio je u induciranoj komi, nakon čega mu se stanje stabiliziralo. Krajem 2014. godine objavljeno je da je Schumi paraliziran, ne može govoriti i da ima problema sa pamćenjem.

Informacije o njegovu stanju su šture i jako rijetke, a prema posljednjima, iz septembra 2016. godine, Michael je i dalje nepokretan.

index.hr

Kategorije: Formula 1, Vijesti