Ron Dennis prodao preostale dionice u McLarenu za 275 milona funti

Ron Dennis prodao preostale dionice u McLarenu za 275 milona funti

McLaren je službeno potvrdio da je njihov bivši šef F1 tima i dioničar Ron Dennis, prodao sve svoje dionice u McLaren Technology Group i McLaren Automotive i odrekao se svojih ovlasti u obje kompanije.

Bahrain Mumtalakat Holding Company i TAG Group ostaju većinski vlasnici McLarena, a Sky News prenosi da je Dennisov udio vrijedan 275 miliona funti. Šeik Mohammed bin Essa Al Khalifa postat će novi izvršni direktor McLaren Group.

Dennis se prošloga decembra povukao sa mjesta izvršnog direktora McLaren Technology Group nakon što su ga većinski vlasnici prisilili na taj potez, čime je Ron bio očekivano razočaran nakon neuspješnog pokušaja preuzimanja većinskoga udjela u McLarenu. Ali nezadovoljstvu nije bilo traga u današnjoj Dennisovoj izjavi u kojoj je izrazio zadovoljstvo s prodajom dionica.

“Oduševljen sam što sam se dogovorio s McLarenovim dioničarima, to predstavlja prikladan kraj moga vremena u McLarenu i omogućit će mi da se fokusiram na druge interese.”

“Uvijek sam govorio da mojih 37 godina u Wokingu treba gledati kao na poglavlje u McLarenovoj knjizi, a McLarenu želim sav uspjeh koji im je potreban kako bi se priča nastavila.”

Novi izvršni direktor McLaren grupe šeik Mohammed bin Essa Al Khalifa odao je priznanje Dennisu za sve što je učinio za McLaren. Posljednji naslov u eri Rona Dennisa, a ujedno i posljednji uopšte za McLaren osvojio je Lewis Hamilton 2008. dok je konstruktorski naslov iz 1998. i dalje posljednji za tim iz Wokinga.

Kategorije: Formula 1