Renault službeno objavljuje povratak u Formulu 1 od 2016.

Renault F1 - 2016

Renault službeno objavljuje povratak u Formulu 1 od 2016.

Nakon potpisivanja pisma namjere s timom Lotusa u devetom mjesecu tekuće godine, Renault je nastavio sa temeljitom o procjeni mogućnosti potpunog povratka u  najelitniji rang motorsport takmičenja F1. Odluka je jednoglasno donesena: Renault se vraća u Formulu 1 kao tvornička ekipa od sezone 2016.

Dugogodišnje iskustvo, pobjednički duh i zavidni rezultati u najelitnijoj grani motorsporta već skoro 40 godina su prevagnuli da se tvornička ekipa Renaulta vrati u F1 šampionat od sezone 2016.  Međutim, posebna pažnja takmičenja sa tvorničkim timom je orijentisana isključivo ka finansijski zdravom i prihvatljivom okruženju.

”Renault je imao dvije mogućnosti. Ili da se vrati 100 posto, ili da sve u potpunosti napusti. Nakon provedene detaljne studije, odlučio sam da će Renault biti dio F1 od 2016. Uvjerljive informacije čelnih ljudi F1 pružile su nam povjerenje s kojim smo odlučili prihvatiti ovaj novi izazov. Naša ambicija je da se vratimo na pobjedničke staze, bez obzira ako na to budemo morali čekati neko vrijeme”, izjavio je prvi čovjek Renaulta Carlos Ghosn.

Uloga dobavljača agregata zadnjih nekoliko godina se pokazala ograničenom. Povratak potpuno ravnopravnog tvorničkog tima će maksimizirati beneficije koje dođu s pobjedama smatraju u Renaultu. Nastavak finaliziranja uslova oko preuzimanja ekipe Lotus je imperativ za tim u što kraćem roku. Renault i Lotus su bili partneri zadnjih 15 godina u F1, a to partnerstvo je krunisano titulama svjetskog prvaka u sezonama 2005 i 2006.

Renault Sport F1

Renault je aktivan član Formule 1 već gotovo četiri decenije. Neizbrisivi su momenti iz prošlosti, kao recimo revolucionarno uvođenje turbo motora 1977. godine, a ta tehnologija je ubrzo postala referenca u F1. Renauslt je sudjelovao u 600 Grand prix trka, pobijedivši čak 168 puta, osvojivši 12 konstruktorskih titula, te 11 kruna svjetskog prvaka u konkurenciji vozača.

Odluka Renaulta da se u potpunosti uključi u F1 je svojevrsna potvrda koja potvrđuje pravilo da je motorsport važan dio identiteta branda. Formula 1 je ultimativni simbol strasti za automobile. Upravo je ”strast” Renaultova vodilja prožeta kroz novi slogan Passion for life (Strast za životom). Kao vrhunac automobilizma, F1 zahtjeva tehnološku i operativnu stručnost i izvrsnost, a šampionat služi kao izlog tehnološke ekspertize proizvođača automobila, koju će Renault dijelom implementirati u svoje produkte kao benefit za svoje kupce.

Formula 1 za Renault je sredstvo koje će ubrzasti razvoj tehnologije na viskom nivou, a istovremeno mu omogućiti da gradi mostove između naprednih tehnologija, prisutnih u svjetskom šampionatu, i cestovnih automobila, posebno na području električnih i hibridnih vozila. U skladu sa svojm predanošću ka F1, Renault će paralelno nastaviti sa razvojem R.S. modela intenzivirajući ulaganja u cilju da bude aktivan na svim kontinentima, a još više sa segmentima vozila koja zadovoljavaju potrebe različitih tržišta.

Na kraju, snaga Formule 1 služi za promociju i podizanje svijesti o Renault brandu širom svijeta, s obzirom da je F1 sport koji uživa veliku medijsku pokrivenost na cijeloj planeti, zahvaljujući gledanosti na pet kontinenata, posebno na tržištima u nastajanju. F1 privlači 450 miliona gledatelja godišnje, a njen opseg za rast i napredak je ogroman, jer je vezan za nemjerljive mogućnosti razvoja novih tehnologija, društevenih mreža, video igara itd., koje tek treba da pokažu puni potencijal.

Kategorije: Formula 1