Kako su Christian Horner i Adrian Newey doveli Red Bull do slave u Formuli 1

Christian Horner i Adrian Newey

Kako su Christian Horner i Adrian Newey doveli Red Bull do slave u Formuli 1

U ekskluzivnom intervjuu šef tima i glavni tehnički direktor Oracle Red Bull Racinga govore o svemu, od naslova i trijumfa do učenja iz poraza, tako i o tome kako je počelo njihovo partnerstvo i zašto Christian kaže da Adrian “živi u Matrixu”. 

Nakon što je Max Verstappen zapečatio svoj drugi naslov FIA Svjetskog prvaka Formule 1 u poretku  vozača, na utrci u Japanu, Oracle Red Bull Racing osvojio je petu konstruktorsku titulu zahvaljujući “tehničkom mozgu”, Adrianu Neweyu koji je razvio nekoliko iteracija trijumfalnog bolida.

Nakon što je dizajnirao pobjedničke F1 bolide za Williams i McLaren, Newey je 2006. prešao u Red Bull Racing tim, pod vodstvom Christiana Hornera i kreirao platformu za četiri uzastopna naslova koje su Nijemac Sebastian Vettel i tim osvojili 2010., 2011., 2012. i 2013.

Horner i Newey zajedno su ostvarili mnoge pobjede na utrkama u godinama između 2014. i 2020., zatim je Neweyjev dizajn RB16B doveo Nizozemca Verstappena do njegovog prvog naslova u vozačkoj konkurenciji 2021., a bolid RB18 postao je dominantna sila koja stoji iza dva timska naslova 2022. 

Christiane, opisao si Adrianov prelazak u Red Bull kao trenutak odluke. Što želiš reći time?

Christian Horner: “Mislim da je opći konsenzus u to vrijeme bio da je Red Bull tu da osigura dobru zabavu na trkama. Mislim da je ono što je nedostajalo bila jasna tehnička smjernica. Uvijek sam bio Adrianov obožavatelj, njegovi bolidi sežu još iz vremena Leyton Housea kasnih 1980-ih, a Adrian je bio najbolji koji je ikada bio u Formuli 1. Dakle, bilo je pitanje kako bismo mogli namamiti Adriana da se pridruži timu Red Bulla?” 

Christian Horner

Christian Horner

Adriane, je li bilo skepse oko pridruživanja timu koji vodi, usudili bi se reći, tada neiskusni voditelj tima?

Adrianu Newey: “Da, bilo je malo nervoze s moje strane. Imao sam dovoljno sreće da radim za dvije sjajne momčadi i imao sam sreću pobijediti na nekoliko utrka, osvojiti nekoliko prvenstva i tako dalje, ali jednostavno sam to osjetio – u McLarenu je počelo biti pomalo usporeno. Pobjeđivanje u prvenstvu činilo se vrlo dalekim snom. Samo pokušavati pobijediti u utrkama bilo je nešto što me stvarno zaintrigiralo.” 

Kakvi su bili vaši prvi dojmovi o Sebastianu Vettelu?

Christian Horner: “Sebastian je bio proizvod juniorske momčadi, tako da smo mogli vidjeti kako se razvijao u Formuli 3 ili čak u Formuli BMW prije toga, potom je postao testni vozač u BMW-u, a Toro Rosso je pružio priliku nekima od Red Bull juniora da napreduju. Čim je Sebastian dobio tu priliku, bilo je jasno da je izvanredan talent. Sebastian je nevjerovatno marljivo radio i bio nevjerovatno predan. Često je bio zadnji čovjek koji bi ostao u inženjerskom uredu na kraju petka ili subote.”

Adrianu Newey: “Legenda. Za nekoga ko nije Englez po rođenju, njegovo razumijevanje engleskog humora bilo je, povrh njegove sposobnosti prisjećanja i oponašanja engleskog humora, nevjerojatno. Bio je vrlo metodičan u svom pristupu i žestoko je vozio. Ako je pogriješio, želio bi shvatiti kako je to bila greška, zašto ju je napravio i što bi mogao učiniti bolje. Vrlo je rijetko napravio istu grešku dva puta. Proveo je puno vremena na simulatoru vožnje, testirajući naše teorije i razrade onoga što smo trebali pokušati postići, tako da nam je ta predanost pomogla s inženjerske strane da automobil učinimo boljim.” 

Adrian Newey

Adrian Newey

Koliko je Adrian pridonio uspjehu?

Christian Horner: “Nevjerovatno mnogo. Adrian je jedini tip koji može „vidjeti zrak“. Živi u nekom svom Matrixu i već je sve ove godine „dirigent tehničkog orkestra“, ali je još uvijek vrlo praktičan i za svojom crtaćom pločom. Morali smo žestoko pregovarati s Ronom Dennisom kako bismo ga izvukli iz McLarena. Očito smo imali uspona i padova tokom svih ovih godina, ali uvijek je bilo zabavno. Uvijek smo imali veliku podršku grupe, od Dietricha (Mateschitza) i Helmuta (Mark), i to nam je omogućilo da se fokusiramo samo na to da budemo najbolji trkaći tim koji možemo biti.” 

Šta ste oboje naučili u tom razdoblju Mercedesove dominacije?

Adrianu Newey: “Imajte pristojan motor. Ušli smo u hibridnu eru, a Renault je pogriješio, pa je to bilo prilično deprimirajuće jer smo shvatili da bismo, čak i ako obavimo spektakularan posao, mogli osvojiti poneku pobjedu, ali da svejedno nećemo osvojiti prvenstvo. To je bilo resetiranje. Mislim da je jedna od prednosti ove momčadi to što smo pognuli glave i prebrodili to razdoblje tako da kad smo jednom ponovno imali dobru pogonsku jedinicu uz partnerstvo s Hondom, mogli odgovoriti.”

Christian Horner: “Najvažnije je bilo držati tim na okupu, fokusirajući se na stvari koje smo mogli kontrolisati. Imali smo veliku lojalnost tokom tog razdoblja. Honda je dijelila istu strast, preuzeli smo taj rizik, i kada smo stvarno mogli početi pobjeđivati, postavljeni su temelji da pokušamo osvojiti prvenstvo.”

Red Bull Bolid 

Kako je RB18 evoluirao u tako dominantan automobil ove sezone?

Adrianu Newey: “Statistički gledano, očito je da je RB18 naš najbolji bolid. To je bolid na koji mislim da možemo biti jako ponosni jer smo vodili tijesnu bitku za naslov prvaka kroz 2021., a govorilo se i da smo uložili previše resursa u njega, da ne trebamo ulagati toliko u ovaj potpuno novi bolid s novim propisima za koje smo znali da dolaze. Teško je uspostaviti ravnotežu. Fokusirali smo se na ispravne osnove, uključujući prednji i stražnji ovjes, slojeve i hladnjake. Malo smo se borili s poskakivanjem na testiranjima prije sezone. Već smo malo istražili i otprilike znali što trebamo učiniti da to poboljšamo, a kad smo doli u Bahrein, to nas je katapultiralo s definitivnog zaostatka za Ferrarijem na jedan novi nivo. Nakon toga, bila je stvar u razvoju i svakako u drugoj polovici, imali smo potpuno konkurentan automobil.” 

Gdje je ovosezonsko osvajanje titula među vašim postignućima u karijeri?

Christian Horner: “Bila je ovo vrlo teška godina. Kada pogledate statistiku, čini se da smo u potpunosti dominirali, ali svakako, u prvoj polovini sezone, Ferrari je imao svoje šanse i vjerojatno brži bolid. Ali Max je bio izvanredan tokom cijele sezone, posebno u toj prvoj polovini. 

Što mislite kako će smanjenje aerodinamičkih testiranja utjecati na sezonu 2023?

Adrianu Newey: “Smanjenje vremena za testiranje znači da ćemo  analizirati manje, testirati manje različitih komponenti, manje razmišljati i promišljati “da li je ovo stvarno dobra ideja”. Uvijek postoje neki dijelovi za koje se nadate da će raditi, a ne rade i obrnuto. Teško je. To je sigurno ograničenje koje će utjecati na nas.

Iza nas je dobra godina, specijalno u drugom dijelu sezone. Imamo najbolji auto. Ali Ferrari neće odmarati, i oni će na neki način riješiti gdje su slaba područja gdje su imali nekoliko problema s pouzdanošću. Dakle, odmah će se vratiti. I onda, naravno, Mercedes. Dakle, sigurno će biti teška godina.”

Full intervju na: https://www.redbull.com/ba-bs/christian-horner-adrian-newey-interview-2022

Kategorije: Auto sport, Formula 1, Vijesti