Monte Carlo otvara WRC

Monte Carlo otvara WRC 2012. sezonu

WRC

Sezonu 2012. WRC Rallya otvorit će najpoznatiji svjetski rally – Rallye Monte-Carlo. Rally počinje u srijedu i trajat ćee do nedjelje. Na Rally se prijavilo 85 posada, a očekuje ih 18 brzinaca dužine preko 430 kilometara. Petkilometarski Power Stage održat će se u nedjelju.

Ono što će razlikovati ovaj rally od drugi jeste da će Rallye Monte-Carlo trajati čak pet dana, odnosno šest ako računamo i shakedown. Prvi brzinski ispiti na rasporedu su u srijedu, kad će se voziti dva kruga po dva brzinca. U četvrtak su na rasporedu dva kruga po tri brzinca. U petak će se odvoziti tri brzinca, sva tri različita. U subotu je planirano po rasporedu dva kruga po dva brzinca, a među njima i brzinac Moulinet – La Bollene Vesubie, s prijelazom preko legendarnog Col de Turinija.

Za kraj dolazi Power Stage koji se vozi u nedjelju, na cesti Ste Agnes – Col de la Madone, a staza je duga 5,16 kilometara. Rally elitu predvodi branioc titule Citroen DS3 i Sebastien Loeb – Daniel Elena. U Citroen World Rally Teamu pridružili su se Finci Mikko Hirvonen i Jarmo Lehtinen.

Prvi vozač Ford World Rally Teama postao je Jari-Matti Latvala, a broj 4 na Fiesti RS WRC rezervisan je za Norvežanina Pettera Solberga. Mini se uspio održati u WRC-u, jer su bili na rubu ispadanja, a spasili su se prodajom vozačkih mjesta. Tako će za Mini uz Danija Sorda za Mini WRC Team voziti i Francuz Pierre Campana.

Takođe starta i klasa S2000 automobila, a prvo ime je prošlogodišnji pobjednik utrke Bryan Bouffier sa Peugeotom 207. Bivši član Citroenovog tima Sebastien Ogier ove godine voziti će Škodu Fabiu a koju priprema Volkswagen Motorsport. Škoda Fabia S2000 dobro je pripremljena pa tako već ima jednu pobjedu u ovoj godini na Janner Rallyu.

Kategorije: WRC Rally