Testiran Polo R WRC

WRC

Volkswagen završio prva testiranja Polo R WRC-a

Nakon što je Volkswagen odlučio da se direktno uključi u Rally i to najeletnije WRC prvenstvo (do sad su to radili preko Škode Fabie), inžinjeri iz sportskog odjela Volkswagena dobro su “zavrnuli rukave” i prihvatili se posla. Novi Polo dobio je čast da brani boje Volkswagena. zvanično svijetlo dana Polo WRC ugledao je na frankfurtskom sajmu koji je održan u septembru 2011.

Nakon što je službeno predstavljen na auto salonu u Frankfurtu, Polo R WRC napravio je prve testne kilometre, a za njegovim se upravljačem našao iskusni rally vozač, dvostruki WRC šampion Carlos Sainz. Inače, Carlos Sainz ima dobru saradnju sa Volkswagenom i već nekoliko sezona vozi Dakr Rally sa VW Touaregom.

Polo R WRC pokreće 1.6 litreni turbo agregat koji razvija oko 300 konjskih snaga, a za prijenos snage na podlogu koristi pogon na sve točkove. Testiranja su održana u mjestu Veldenz, gdje se inače vozi ADAC Rallye Deutschland. Osim Sainza za upravljačem Pola R WRC našao se i Dr. Ulrich Hackenberg, član VW Uprave.

Nakon završenog testiranja, Sainz nije krio svoje zadovoljstvo sa Polom R WRC. Izjavio je kako je neizmjerno uživao u razvoju i testiranju Pola R WRC. Volkswagen će s Polom R WRC ući u takmičenje 2013. godine, a za sljedeću su godinu iz Volkswagena najavljuju opsežna testiranja na svim podlogama. To bi im trebalo pomoći da se prirpeme na najbolji način za WRC prevnstvo 2013. Tamo ih čeka jaka konkurencija, s toga Volkswagen nema nimalo lagan zadatak.

Vožnja na testiranju

Kategorije: WRC Rally