Ekseri u srcu akcije na reliju Monte-Carlo

WRC

Ekseri u srcu akcije na reliju Monte-Carlo

Svjetsko reli prvenstvo 2013 započelo je s posebno zahtjevnim dionicama na reliju Monte-Carlo. Ovaj četverodnevni događaj je bio u znaku snijega, leda, kiše i niskih temperatura, što je osiguralo koktel uvjeta koje sudionici nisu iskusili od sredine 1990-ih. Kao rezultat ovih uvjeta, vozači su bili prisiljeni mijenjati svoj pneumatike na najkonkurentniji mogući način.

“Najteža stvar nije bila odabir pravih pneumatika, nego pronaći pravu strategiju uzevši u obzir ograničene količine svake vrste pneumatika koje smo imali za ovu utrku. To je bila vrlo kompleksna vježba,” izjavio deveterostruki svjetski prvak Sébastien LOEB (CITROEN Total Abu Dhabi WRT/MICHELIN).

Svaki vozač je na raspolaganju imao 20 pneumatika sa ekserima, ali snijeg i led koji su prevladavali ovom utrkom od srijede, osigurali su da MICHELIN Pilot Alpin 4 bude jedna od zvijezda tog tjedna, i to zbog dva razloga…

Prvi od tih razloga su bile performanse koje je osigurao na mnogim ledom i tvrdim snijegom pokrivenim dionicama, na kojima je 240 čavala po pneumatiku omogućilo prianjanje i olakšalo kontrolu automobila unatoč nedostatku direktnog kontakta s asfaltnom površinom etapa.

Drugi razlog je bila velika pažnja koju su timovi pridali svojim zalihama, što je dovelo do nekih opreznih strategija, kako su potvrdili Jost CAPITO i Yves MATTON, redom direktori timova VOLKSWAGEN Motorsport i CITROEN Racing. “Od samog starta, zatražili smo od naših vozača da paze na svoje pneumatike kada god su bili na čistom asfaltu, kako bi se osiguralo da se manje troše. Od samog starta smo bili svjesni da će to biti ključan faktor,” objasnio je CAPITO. “Uvjeti su značili da smo trebali pronaći idealnu strategiju jer nismo imali dovoljno pneumatika sa svježim ekserima za natjecanja u svakoj etapi,” istaknuo je MATTON.

Prva utrka FIA WRC 2013 prvenstva je time obilježena performansama MICHELIN pneumatika koji su osigurali potrebnu razinu visokih performansi za izazovne etape, te su također gledateljima osigurali uživanje u uzbudljivim utrkama.

Rezultat je komentirao Serge GRISIN, upravitelj MICHELIN-ovih moto sport aktivnosti na četiri kotača: “Već dugi niz godina prvenstvo nije imalo ovakav start. Želio bih čestitati Sébastienu LOEBU i CITROENU na pobjedi. Također bih istaknuo izvanredne performanse modela VOLKSWAGEN Polo R WRC koji je ovaj tjedan imao svoj WRC debi. Performanse naših partnera su jako povezane s raznovrsnosti MICHELIN Pilot Alpin 4 pneumatika sa ekserima, koji su zbog ekstremnih, promjenjivih uvjeta prošli izuzetno težak test.”

Kategorije: WRC Rally