Reli Švedske: Pobjeda za VW i Sebastiena Ogiera

WRC

Reli Švedske: Pobjeda za VW i Sebastiena Ogiera

Iako je debitanski tim u WRC takmičenju Volkswagen već na drugom reliju sezone 2013. odnio je prvu pobjedu. Već na prvom reliju pokazali su da dolaze spremni, a trud tokom dvije godine testiranja čini se da nije bio uzaludan.

Pored odličnog Polo R WRC automobila pokazali su da su okupili i odličan vozački tandem, Ogier i Latvala. Ogier tokom cijelog relija pokazivao je svoju dominaciju, a aktuelni šampion Loeb mogao je samo čekati grešku ili tehnički kvar na Francuzovom Polu. Ipak, Loeb je sam napravio grešku pa se prednost Ogiera povećala na više od 30 sekundi, pa je pitanje pobjednika bilo je riješno.  Tako je mladi Francuz sigurnom vožnjom došao do cilja, a Volkswagenu doni prvu ovogodišnju pobjedu za upisu u historiju.

Kada sam vidio Loebov prolaz, znao sam, gotovo je. Naglo sam usporio i bilo mi je bitno bez grešaka i sigurno doći do cilja. Dohvatio sam snježni nasip i nakon toga napravio sam još nekoliko sitnih grešaka. Ipak, sve je OK.” izavio je Sebastien Ogier

Timski kolega Latvala pokušavao je napraviti bolji rezultat, ali jednostavno nije mogao do podijuma. Previše je izgubio vremena, a trećeplasirani Ostberg sigurno je držao prednost do kraja relija.

“Zaista sam se trudio, ali nije bilo dovoljno. Činilo mi se da jednostavno nemam ni promil šansi kada sam gledao vremena. Svjestan sam i da je Ogier trenutno brži od mene. Jednostavno ne mogu voziti brzo kao on. Zašto? Nemam pojma u ovom trenutku.”, izjavio je Latvala.

Rezultati relija:

  1. Sebastien Ogier (VW Motorsport WRT, Polo R WRC) 3:11:41.9
  2. Sebastien Loeb (Citroen Total WRT, Citroen DS3 WRC) +41.8
  3. Mads Ostberg (Qatar M-Sport WRT, Ford Fiesta WRC) +1:24.5
  4. J.M.Latvala (VW Motorsport WRT, Polo R WRC) +1:30.6
  5. Thiery Neuville (Qatar WRT, Ford Fiesta WRC) +5:06.4

Kategorije: WRC Rally