Audi A1 Sportback

Audi A1 sportback

Iako to nije prvobitno bilo zamišljeno, Audi je ipak odlučio da svoj najmanji model A1 počne proizvoditi sa 5 vrata. Tako će od početka 2012. godine Audi paleta modela biti bogatija za još jednog člana. Najvjerovatnije da će svoju premijeru imati na Ženevskom auto salonu koji je tradicijonalno 1. marta svake godine.

U odnosu na trovratnu varijantu petovratna izvedba ima veću dužinu za 6 milimetara. Ova činjenica će sigurno obradovati ljubitelje A1, ali i one kojima je bio skučen s prostorom u kabini. Kada je riječ o motornoj paleti ona će se sastojati od ponuđenih motora: tri benzinska i tri dizelska. Osnovni benzinski motor je 1,2-litarski TFSI snage 86 KS. Jači 1,4-litarski TFSI motor moći će se dobiti u dvije varijante: sa 122 ili 185 KS. Dizelaši će biti dostupni u opciji kao 1,6-litarski TDI motor u varijanti sa 90, odnosno 105 KS. Snažniji dvolitarski TDI motor raspolaže sa 143 KS.

Za kvaltetan prijenos snage na točkove bit će dostupan i proslavljeni 7-stepeni „S tronic“ mjenjač. On će biti dio serijske opreme uz najsnažniji 1,4-litarski benzinski motor, ali će se u doplati moći dobiti i uz pojedine slabije varijante. Novi model bit će dostupan čak u 12 boja, uključujući i novu narandžastu boju koja se neće nuditi uz trovratni A1.

Cijena osnovnog 1,2-litarskog benzinskog modela u Njemačkoj iznosiće 16.950 eura.

Kategorije: Automobili