Citroën CXPERIENCE Concept – Povratak na vrh po inovacijama

Citroën CXPERIENCE Concept 01

Citroën CXPERIENCE Concept – Povratak na vrh po inovacijama

Citroën je brend koji stariji sa sjetom povezuju sa avangardom i automobilima čija su tehnička rješenja i dizajn bili daleko ispred svog vremena.

Govorimo o vremenima iz šeste, sedme i osme decenije prošlog vijeka, kada je ovaj brend bio neprikosnoven u inovacijama. Citroën želi da se vrati na stare staze uspjeha, pa u tom duhu predstavlja koncept pod nazivom Citroën CXPERIENCE Concept, čiji je zadatak da asocira na nekadašnji Citroën CX.

Čuvena Citroënova limuzina tako bi mogla uskoro dobiti svog modernog nasljednika.To se može naslutiti po brojnim detaljima o kojima je Citroën veoma vodio računa, prije svega mislimo na sofisticiranu unutrašnjost.

Citroën CXPERIENCE Concept 02

Kao što je nakada “CX” bio prepoznatljiv po svemirskom enterijeru koji je ostao neprevaziđen do današnjih dana, tako i ovaj koncept nudi dosta elemenata po kojima se vidi da su se dizajneri trudili da budu apsolutno jedinstveni.

Sjedišta su zapravo fotelje sa specijalno konstruisanim naslonima za glavu tako da u stvari predstavljaju svojevrsne zvučne kutije. Ideja je da putnici uživaju u vrhunskom ozvučenju i jedinstvenom doživljaju akustike.

Citroën CXPERIENCE Concept 03

Akcenat je svakako na posebnim materijalima i tkaninama tako da kompletan utisak asocira putnike na visoku modu koja je, između ostalog, zaštitni znak Francuske. Za neke zanimljiviji, a za neke dosadniji dio predstavlja tehnička strana. Kao i kod svakog koncepta i ovdje imamo demonstraciju moći u pogledu novih tehnologija.

U pitanju je plag-in hibridni pogon sa kombinacijom benzinskog i elektromotora. Benzinac bi trebalo da razvija između 150 i 200 KS, dok elektromotor pomaže sa svojih 110 KS. Samo na struju ovaj prototip može da pređe oko 60 km zahvaljujući bateriji kapaciteta 3 kW, koja se puni za oko četiri i pol sata u standardnom i za manje od dva i po sata u brzom režimu.

Citroën CXPERIENCE Concept 04

Zanimljivo je da je u koncept ugrađen novi “električni” automatski mjenjač sa osam stepeni prijenosa. Postavljen je uzdužno između elektro i benzinskog motora, odnosno negdje na pola puta između njih, s obzirom da elektromotor pokreće zadnje a benzinski prednje točkove.

Baterija je inače postavljena ispod poda automobila kako bi putnički i prtljažni prostor ostao netaknut.

Citroën CXPERIENCE Concept 05

Premijera je zakazana za Salon automobila u Parizu, na kom će Citroën CXPERIENCE Concept biti glavna zvijezda Citroënovog štanda, zajedno sa potpuno novim modelom “C3”.

Kategorije: Koncepti