DS E-Tense: Umjetnost u pokretu. Jedinstven, uzbudljiv i učinkovit automobil

DS E-Tense concept 01

DS E-Tense: Umjetnost u pokretu. Jedinstven, uzbudljiv i učinkovit automobil

Godinu dana nakon lansiranja Marke i nekoliko dana nakon dovršetka obnove svih modela za evropsko tržište, DS ponovno priređuje spektakl uz jedinstven automobil: DS E-TENSE.

Plod znanja i umijeća dostojnog velikih francuskih luksuznih kuća te primjene digitalnih alata, DS E-TENSE jedinstven je po vanjskom dizajnu kao i po doživljaju vožnje koji pruža: spoj luksuza, visoke tehnologije i iznimnih performansi. Kao tehnološka i stilistička vizija Marke, to avangardno ostvarenje otvara vrata budućnosti i tako uvodi snažan električni pogonski sklop.

DS E-Tense concept 02

Nečujni okretni moment od 516 Nm, snaga od 402 KS bez ispuštanja ikakvih stakleničkih plinova, 4,72 m dužine i 1,29 m visine… Tih nekoliko podataka uprizoruje ovo posljednje ostvarenje marke DS koje će na premijernom predstavljanju na Međunarodnom salonu u Ženevi 2016. privući sve poglede. Za ulazak u drugu godinu svoga postojanja mlada francuska prvoklasna marka osmislila je nov automobil potpuno u znaku visoke tehnologije i profinjenosti. Osvrnimo se na to ostvarenje, plod uspješne saradnje…

„Naša je želja bila osmisliti učinkovito električno vozilo GT. Automobil koji sam po sebi utjelovljuje profinjenost, tehnologiju i dizajn DS. Automobil koji potiče na sanjarenje i budi želju da uzmete upravljač u ruke, jednoglasno kaže ekipa koja je radila na tom projektu te strastveni dizajneri i inženjeri koji tu strast prenose dalje.

DS E-Tense concept 03

Spoj avangardnog dizajna i tehnologije

Isklesan, fluidan, uvijek u pokretu… Ta tri epiteta padnu na pamet svakom tko ugleda DS E-TENSE. Sa siluetom kupea Gran Turismo, naglašenim hromiranim krovnim bridom, metaliziranom zelenom bojom karoserije Amétrine, DS E-TENSE budi jednu jedinu želju: vidjeti taj automobil u pokretu!

Avangardni dizajn, koji je važno obilježje marke DS, krasi stražnji kraj. Naime, kao i DIVINE DS, DS E-TENSE nema stražnje staklo pa su dizajneri dobili veliku slobodu u njegovom oblikovanju, a ekipe za razvoj proizvoda dobile su priliku da primijene tehnologiju za digitalan pregled prostora iza vozila.

Sva je pozornost pridana svjetlosnom potpisu – sprijeda i straga – koji je zaštitni znak marke DS. Tako su prednji moduli s LED tehnologijom (DS ACTIVE LED VISION) obrađeni tako da odražavaju nadahnuće iz svijeta draguljarstva i urarstva, do najsitnijih detalja, pri čemu se uvijek vodi računa o tome da kupcu treba pružiti „nešto više“. Duguljasto oblikovana dnevna svjetla naglašavaju pogled automobila. Stražnji pokazivači smjera ugrađeni u krov podsjećaju na model DS iz 1955. Vrhunac tog rada na svjetlosnom potpisu čine stražnja svjetla opremljena tehnologijom full LED i dizajnirana poput zmijskih ljuski koje kao da ožive kad god je automobil u pokretu i nagovješćuju buduće modele DS.

DS E-Tense concept 06

U unutrašnjosti automobila objedinjeni su znanje i umijeće francuskog luksuza te plemeniti materijali kao što je patinirana prošivena koža na sjedalima i reljefno obrađeni aluminij na centralnoj konzoli. Stručnjaci za izradu presvlaka DS uložiti su 800 sati rada kako bi osmislili, testirali i dobili konačnu verziju, primjerice, nove izvedbe sjedišta u obliku narukvice ručnog sata ili armaturnu ploču. Na toj armaturnoj ploči valja naglasiti i hladan čelik koji joj daje futuristički izgled ili pak upravljač konkavnog oblika. Pravi dokaz te posvećenosti detaljima, koja je svojstvena marki DS, predstavlja reljefna obrada aluminija motivom naziva „Clous de Paris koji okružuje prekidače na centralnoj konzoli.

Spoj strasti prema automobilima i učinkovitosti

Jedinstvena kreacija, za sve koji žele proživjeti svoju strast prema automobilima, bez odustajanja od zadovoljstva i performansi…to predstavlja DS E-TENSE.

Kako bi se to ostvarilo, jednodijelna šasija s dva mjesta izrađena je od ugljičnih vlakana te je opremljena zasebnim ovjesima iznad kojih su postavljena dvostruka trokutasta ramena. S vrlo niskim težištem, koje je postignuto postavljanjem baterija ispod podnice, svojstva vozila odlikuju se strogoćom i preciznošću te, osobito, dinamičnošću u potpunoj sigurnosti (ponajprije zahvaljujući trenutnoj i uravnoteženoj raspodijeli okretnog momenta na osovine). Silueta, ugljični ekstraktor zraka i ravno dno uvelike pridonose aerodinamičnim svojstvima automobila. Ne treba zaboraviti ni gume MICHELIN (efikasnei pri visokom okretnom momentu električnog pogonskog sklopa) koje su posebno razvijene za sigurnu i udobnu vožnju čak i pri velikoj brzini.

DS E-Tense concept 04

Tu sigurnu i udobnu vožnju pojednostavnjuju digitalni instrumenti visoke rezolucije s digitalnom instrumentom pločom od 12” povezanom s dodirnim ekranom od 10”. Na njemu su efikasne i intuitivne komande kojima upravlja elektronički sistem razvijen u saradnji s kompanijom Coyote.

U unutrašnjosti kabine svakome su dostupni svi tehnički podaci o automobilu, kao što su parametri za mjerenje čistoće zraka, broj okretaja zapremina motora ili pak jedinstven sistem za reprodukciju medijskih sadržaja. Ti su podaci još jedan dokaz posvećenosti detaljima marke DS jer se prikazuju u stilu koji je istodobno profinjen i tehnološki napredan. Tako su grafički elementi animirani i podsjećaju na zrakoplovstvo, a primjerice reljefni motivi, (u bojama Champagne i Carmin) koje je moguće osjetiti pod prstima, posebno najavljuju izgled budućih sučelja marke DS.

DS E-Tense concept 05

Kategorije: Koncepti