Lada Vesta Cross Concept – Iskorak u crossover klasu

Lada Vesta Cross Concept 01

Lada Vesta Cross Concept – Iskorak u crossover klasu

Ruski proizvođač automobila AvtoVAZ, predstavio je novo konceptno vozilo nazvano Lada Vesta Cross. Naime, radi se o vozilu zasnovanom na platformi „Lada B“, koja ima očigledne zajedničke korijene sa platformom koju je već koristi Renault-Nissan.

Lada Vesta Cross Concept 02

Predsjednik AvtoVAZ-a Bo Inge Andersson je najavio da šanse za izgradnju serijskog modela postoje (za razliku od Xray-a), ali da je o tehničkim svojstvima još uvijek rano govoriti.

Lada Vesta Cross Concept 03

Istaknuto je, međutim, da se ne radi o klasičnom crossoveru, već da je to „karavan sa posebnim ovjesom“, te da bi se za pogon (kompletne famijile vozila Vesta) mogao koristit novi benzinski motor sa rasponom snage od 87 do 114 KS. Također, malo je vjerovatno da će buduća Vesta Cross imati pogon na sve točkove, iako korištena platforma to omogućuje.

Lada Vesta Cross Concept 04

Ono što je vidljivo i što će sigurno obradovati potencijalne kupce je dizajn enterijera i eksterijera, koji jasno pokazuje znakove modernizacije i napretka, te odmak od tradicionalnih (arhaičnih) oblika po kojima je Lada bila prepoznatljiva.

Lada Vesta Cross Concept 05

Kategorije: Koncepti