Kijina električna budućnost je i koncept s 4 vrata

Kijina električna budućnost je i koncept s 4 vrata

Kia Motors Europe je pokazala nove fotografije svojeg novog potpuno električnog konceptnog vozila, koje će biti predstavljeno  na salonu automobila u Ženevi.

“Kod dizajna automobila radi se o srcu, čiji puls mora biti ubrzan. Smatramo da apsolutno nema nikakvog razloga da ne bude pulsa samo zato što je to električni auto,” kaže Gregory Guillaume, podpredsjednik dizajna u Kia Motors Europe. “Zato je naš koncept potpuno električnog vozila dizajniran kako bi ubrzao vaš puls, a ujedno i označava naš cjelovit i emocionalan pristup elektrifikaciji.”

Ovaj čovjekocentričan pristup se u potpunosti slaže s Kijinim pristupom automobilskom dizajnu, kako pojašnjava Guillaume: “Kada govore o svojim električnim vozilima brojni proizvođači automobila promoviraju jednaka empirijski poduprte poruke, kako to rade i kod svojih vozila s motorima na unutrašnje sagorijevanje, kao npr. domet, potrošnja goriva i performanse motora.”

Kia je ponosna na svoju snagu iznenađenja, zbog čega smo se željeli odmaknuti od racionalnog i fokusirati se na emocionalno te ponuditi topliji i ljudski pristup elektrifikaciji. Na kraju krajeva je struja u svakom atomu – to je energija koja kruži u svima nama i oko nas. Iskorištavanje tog potencijala nas je odvelo od jedne inovacije do druge,” kaže Guillaume.

Ovaj koncept, koji je vizuelno utjelovljenje Kijine privrženosti napredovanju ka uzbudljivom svijetu elektrifikacije, prvo je Kijino potpuno električno 4-vratno vozilo. Koncept, koji svojim dizajnom teško možemo svrstati u neki od razreda automobila, skladno kombinuje elemente mišićavog sportskog terenca, elegantne i sportske porodične limuzine te svestranog i prostranog krosovera.

Inteligentna prerada Kijine ikonične maske, koja podsjeća na tigrov nos, donosi odvažno osvjetljenje tigrove maske i zaokružava prednja svjetla. Time stvara prepoznatljiv izgled za koji možemo reći da predstavlja Kiju 21. vijeka.

Staklo od jednog komada, korišteno kako kod vjetrobranskog stakla tako i na krovu, proteže se od A stubića, preko kabine, zbog čega pruža osjećaj prostranosti, a završava se nekakvim dvostrukim mjehurićem preko zadnjeg dijela putničke kabine. Koncept zbog širokih ramena  i uskih staklenih površina te dinamičnog profila odmah privlači pažnju.

Guillaume i njegova ekipa su cjelosti iskoristili arhitektur šasije, koja uprkos električnom pogonu omogućava maksimalnu prostranost u kabini. Kao duhovit odgovor na trenutnu opsjednutost automobilske industrije sa sve većimzaslonima visoke rezolucije koncept donosi čak 21 zaslon vrlo visoke rezolucije. Smješteni su sinhronizirano na  vrhu armaturne ploče, tako da izgledaju uobičajno i usklađeno. 

“Vjerujem da će naš neobičan pristup elektrifikaciji pokrenuti našu kolektivnu maštu,” kaže Guillaume. “To nam omogućava da lakše zamislimo budućnost u kojoć će odazivna i dinamična vozila, kao što je ovaj koncept, biti sastavni dio naših želja po pitanju transporta. I njegova poruka je jasna – sada je pravo vrijeme da oslobodimo maštu, da se prestanemo pitati i počnemo voziti!”

Kia će svoj novi koncept predstaviti 5. marta 2019., kada je prvi novinarski dan ovogodišnjeg salona u Ženevi.

Kategorije: Auto sajam, Koncepti