Predstavljen novi Audi Q8 e-tron concept

Predstavljen novi Audi Q8 e-tron concept

Audi je na sajmu automobila u Detroitu predstavio novi model s oznakom Q8 e-tron. Novi Audijev SUV model predstavljen je u konceptnom izdanju, ali isti će prema svemu sudeći brzo biti predstavljen u proizvodnom izdanju nakon čega se očekuje serijska proizvodnja.

Novi Audi Q8 pripada u grupu tzv. “Full size” SUV modela koji je sa svojom dužinom od 5,02 metara kraći tri centimetra od Q7 modela. Audi Q8 ima međuosovinski razmak čak puna tri metra i coupeovsku formu što unosi svježinu u Audijevu Q ponudu. Audi Q8 concept ima širinu od 2,04 metara i visinu od 1,70 m po čemu je manji od aktuelnog Q7 modela.

Tvorci Audi Q8 concept modela smatraju da se radi o alternativnom modelu za klasične SUV modele, sa sportskim i elegantnim izgledom. Audi Q8 concept opremljen je najluksuznijom opremom i najmodernijom tehnologijom s kojom Njemački proizvođač raspolaže.

Audi Q8 concept nudi obilje prostora i evoluciju virtualnog kokpita što znači da donosi veliki broj ekrana i luksuza. Konceptni model predviđa prijevoz četiri putnika kojima je na raspolaganju 630 litara prtljažnog prostora.

Konceptni model napravljen je u Plug-in hibridnoj izvedbi koju pokreće 3.0 TFSI benzinski motor s 333 KS i 500 Nm okretnog momenta i elektromotor 136 KS i 330 Nm koji se napaja iz Li-Ion baterija kapaciteta 17,9 kW/h.

Pogonske jedinice u kombinovanom režimu oslobađaju snagu od 449 KS i 700 Nm okretnog momenta koja se na podlogu prenosi preko osam stupanjskog mjenjača i quattro sistema. Pogon na sve točkove kontroliše “Torque vectoring” sistem, a za vrhunsku udobnost i sigurnost brine se adaptivni zračni ovjes.

Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno mu je 5,1 sekunda te postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. U kombinovanom radu benzinskog i elektro motora Q8 concept troši 2,3 l/100 km. Za punjenje baterija putem 7,2 kW punjača potrebna su 2,5 sata.

Proizvodna izvedba Q8 modela može se očekivati u narednih godinu dana.

Kategorije: Koncepti