Predstavljen Volkswagen I.D. BUZZ – Microbus budućnosti!

Predstavljen Volkswagen I.D. BUZZ – Microbus budućnosti!

Nova era električne mobilnosti počinje i Volkswagen je postavljen da to definiše: Volkswagen predstavlja I.D. BUZZ, Microbus novog doba na North American International Auto Show (NAIAS) u Detroitu. Koncept električnog MPV modela dobio je obnovljeni izgled s ciljem dovođenja električne mobilnosti za budućnost. Novi proizvod je sumirao tvrdnje: „Mi stvaramo budućnost.“

Dr. Herbert Diess, predsjednik Upravnog odbora marke Volkswagen objašnjava: „I.D. BUZZ se zalaže za novi Volkswagen: Moderni, pozitivni, emotivni, orijentisani budućnosti, do 2025. godine, želimo prodati milion električnih automobila godišnje, te da e-mobilnosti bude novi zaštitni znak Volkswagen. Novi e-Golf već nudi 50 % veći električne domet. Od 2020. godine pa nadalje ćemo pokrenuti našu I.D. porodicu, nova generacija potpuno električnih i potpuno povezanih automobila. Oni će biti pristupačni za milione ljudi, a ne samo za milionere.„

Volkswagen s I.D. BUZZ konceptom u Detroitu pokazuje koliko ima bogat segment elektro mobilnost. Predstavljeni model ima pogonom na sva četiri tačka koje pokreću dva elektro motora, jedan na prednjoj i jedan na zadnjoj osovini. I.D. BUZZ ima mogućnost potpuno automatskog režima vožnje (ID Pilot) i novu generaciju pokazivača i kontrola.

„I.D. BUZZ je nova generacija monovolumena. Ona se temelji na novoj modularnoj platformi Electric Drive Kit (MEB) i pruža udobnost na dugim putovanjima, bez smanjenja prostora. Njegov domet na električni pogon po NEDC je do 600 kilometara“, objašnjava dr. Frank Welsch, član Upravnog odbora marke Volkswagen, odjela za razvoj.

Prije samo četiri mjeseca Volkswagen je predstavio manjeg brat od I.D. BUZZ modela na salonu automobila u Parizu: I.D. je revolucija. Kompaktni električni automobil koji će biti lansirati 2020. godine s autonomijom do 600 kilometara. On će biti prvi automobil koji ide u serijsku proizvodnju na MEB platformi. On je i prvi Volkswagen konceptni automobil koji se može voziti u potpuno automatskom režimu.

Novi I.D. BUZZ trenutno je prvi MPV model s kojima je to moguće: sve što je potrebno je nježan pritisak na upravljač i odmah se povlači nazad, utopi se u kokpit i prebacuje I.D. Buzz iz ručnog u potpuno automatizirani “I.D. Pilot” mod (predviđeni dolazak sistema u 2025. godini). Sjedište vozača može se u potpunosti okrenuti prema putnicima koji sjede nazad. Podaci koje prikupljaju laserski skeneri, ultrazvučni senzori, radarski senzori, područje koje pokrivaju kamere i prednja kamera koja skenira okolni prostor s ostalim podatcima primaju se putem Cloud.

I.D. BUZZ nema konvencionalni kokpit. Ovaj MPV umjesto na klasičnoj instrument ploči, ključne informacije dobija putem AR (augmented reality) i prikazuje na Head-up ekrana u vidnom polju vozača, u 3D virtuelnom formatu. Funkcijama kao što su infotainment i klima uređaj upravlja se preko prenosivog tableta. Glavne kontrole za vožnju nalaze se na upravljaču. Njegova unutrašnji nije opremljena klasičnim prekidačima već ima neku vrstu touchpada preko kojeg se izvršavaju komande. Isti slučaj je i s multi-funkcionalnim upravljačem koji na sebi ima touchpad.

U unutrašnjost moguće je postaviti do osam sjedišta što je bolje nego u bilo kojem drugom električnom vozilu. I.D. BUZZ ima velike mogućnosti prilagodbe unutrašnjosti zahvaljujući i proširenoj MEB XL platformi. Ovaj koncept ima dužinu od 4.942 mm, širinu od 1.976 mm i visinu od 1.963 mm što u svojoj klasi pruža izvanredne prostorne mogućnosti.

Međutim, I.D. BUZZ nije samo gigant u pogledu prostora: zahvaljujući svom dizajnu on također postaje jedan od najudobnijih automobila na svijetu. Međuosovinski razmak od 3.300 mm omogućio je veliku prostranost putničke kabine i smještanje baterija u pod vozila. Smještanjem baterije u pod automobila sniženo je težište što osigurava savršenu raspodjelu težine.

Ovjes I.D. BUZZ modela sa svojim elektronski regulisanim amortizerima dodatno osigurava udobnost na nivou vrhunske klase. I.D. Buzz pokreće električni pogonski sklop kojeg čine dva električna motora, jedan na prednjoj i jedan na stražnjoj osovini. U kombinovanoj snazi dva elektro motora isporučuju 275 kW / 375 KS a energiju crpe iz baterije kapaciteta 111 kWh. Baterija I.D. Buzz modela može se napuniti do 80% kapaciteta za manje od 30 minuta uz pomoć punjača snage 150 kW.

S ovom snagom i pogonom na sva četiri tačka I.D. Buzz do 100 km/h ubrzava za oko 5 sekundi i postiže maksimalnu, elektronski ograničenu, brzinu od 160 km/h. Autonomija automobila s jednim punjenjem iznosi do 600 km.

Kategorije: Koncepti