Škoda VisionE: Pogled u budućnost češke marke

Škoda VisionE: Pogled u budućnost češke marke

Škoda je na sajmu automobila u Šangaju predstavila VisionE koncept koji predstavlja pogled u budućnost i elektromobilnosti kompanije. Vision E koncept je prvi automobil na potpuno električni pogon u Istoriji češke marke, koja se proteže preko 120 godina.

VisionE koncept karakteriše Škodin dizajnerski jezik sa futurističkim linijama. Kao i svi Škodini modeli VisionE nudi velikodušnu količinu prostora, napredne sisteme za pomoć u vožnji, Škoda Connect uslugu, kao i brojna “Simply Clever’ rješenja koja su tipična za Škodu. Jedno od tih “Simply Clever” rješenja je i u jednostavnom punjenju automobila, te izvanrednoj ekonomskoj efikasnosti.

Novi električni koncept zasniva se na MEB platformi koja se razvija unutar Volkswagen Grupacije. Nova platforma namjenjena je za električne automobile koji će se uskoro naći u serijskoj proizvodnji. VisionE pokreću dva elektromotora čija izlazna snaga iznosi 225 kW. Oni omogućavaju glatko i dinamično ubrzanje automobila čija maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Zahvaljujući snazi litij-ionske baterije i pametnom sistemu punjenja na kočenju, automobil sa jednim punjenjem može preći do 500 km. Osim toga, Škoda VisionE može voziti potpuno autonomno i dostiže nivo 3 autonomne vožnje.

Dužina automobila iznosi 4688 mm, širina 1924 mm i visina 1591 mm, dok dužina međuosovinskog razmaka iznosi 2851 mm. Povišena SUV karoserija dolazi u kupe izdanju i nudi prostranu putničku kabinu, a zahvaljujući velikim staklenim površinama u putničkoj kabini ima obilje prirodnog svjetla za četiri odrasla putnika na zasebnim sjedištima. Svi putnici sa svojih sjedišta mogu upravljati nizom funkcija u automobilu, preko tableta koji se nalaze ispred njih.

Škoda VisionE koncept opremljen je naprednim infotainment sistemom, te nizom naprednih sistema pomoći vozaču. Jedan od najznačajnijih sistema pomoći za vozača je sistem autonomnog upravljanja trećeg nivoa koji vozilu omogućava samostalno upravljanje u saobraćajnim gužvama, ali i na autoputovima gdje će održavati vozilo u saobraćajnoj traci ili obavljati preticanje.

S novim pametnim sistemima vozilo može samostalno tražiti slobodno mjesto za parkiranje i samostalno se parkirati. VisionE koncept nudi sveobuhvatnu povezanost s automobilom što vozaču i putnicima pruža izuzetno ugodno i sigurno putovanje. Sve funkcije povezivanja su na raspolaganju, a poboljšan je i pristup informacijama. Veliki ekrani osjetljivi su na dodir, a zahvaljujući superbrzom LTE modulu i vrhunskom navigacionom sistemu koji dolazi sa ugrađenim Wi-Fi hotspotom, putnici uvijek mogu biti online.

Inteligentno punjenje je jedan od brojnih “Simply Clever” rješenja. Tako je moguće automobil puniti induktivno, na primjer preko podnih ploča u garaži. Dovoljno je vozilo parkirati prednjom osovinom iznad panela za punjenje i automatsko punjenje će započeti. Pored mogućnosti pametnog punjenja tu je i klasično punjenje preko kabla, a korištenjem brzog punjača za 30 minuta moguće je napuniti do 80% baterije. Škodin plan je da u svom asortimanu ponudi pet potpuno električnih automobila do 2025. godine.

Kategorije: Koncepti