Land Rover predstavio novi Discovery Sport

Land Rover Discovery Sport - 2015 - 01

Land Rover predstavio novi Discovery Sport

Land Rover je predstavio novi Discovery Sport, kao prvog člana nove porodice Discovery, sa kojim pokazuje novi progresivni pristup u izgradnji modernih vozila premium SUV segmenta.

Unatoč kompaktnim dimenzijama, novi Discovery Sport će nuditi upotrebljivost, konfiguraciju 5 + 2 sjedišta, zavidna off-road svojstva, ali i ekonomičnost, dinamičan dizajn i što je potencijalnim kupcima bitno, prihvatljivo cjenovno pozicioniranje.

Land Rover Discovery Sport - 2015 - 02

Od svojih prethodnika novi Discovery Sport naslijeđuje iznimna terenska svojstva, pa prema navodima proizvođača, može se pohvaliti dugohodnim ovjesom, napadnim uglom od 25, silaznim od 31, te prelomnim uglom od 21 stepen, te gazom od 600 mm.

Na početku prodaje ovaj model će se nuditi sa već poznatim 2.0-litrenim Si4 benzinskim turbo motorom sa 240 KS ili 2.2-litrenim trubo dizelom sa 190 KS. Kasnije, tokom 2015. godine u ponudi će se naći štedljivi eD4 turbodizelski motor, sa emisijom CO2 od svega 119 g/km.

Land Rover Discovery Sport - 2015 - 04

Osnovni model budući da je namijenjen gradskoj vožnj imat će pogon na samo 2 točka, dok je pogon na sve točkove dostupan u svakoj verziji, sa automatskim 9-stepenim ili 6-stepenim manualnim mjenjačem.

Unutrašnjost nudi dovoljno prostora, kako za putnike na prednjim, tako i onim koji sjede u drugom redu sjedišta čija pozicija je čak 5 cm visočija, a samim tim bolje je iskorišten unutrašnji prostor i postignuta bolja preglednost. Organizacija kokpita je pregledna i naizgled spartanska, ipak, vozač će informacije primati preko centralno postavljenog 8-inčnog ekrana, te head-up ekrana.

Land Rover Discovery Sport - 2015 - 03

Veliku pažnju konstruktori su posvetili sigurnosti, pa je uz veliki broj elektronskih sigurnosnih sistema, uključen i zračni jastuk za pješake, prvi u ovoj klasi.

Land Rover Discovery Sport - 2015 - 06

Discovery Sport će se proizvoditi u modernim pogonim Halewood (Liverpool), a prvi modeli će se naći u prodajnim salonima početkom iduće godine, kada je i planiran plasman na tržišta 170 zemalja svijeta.

Land Rover Discovery Sport - 2015 - 07

Kategorije: Automobili