30 godina modela BMW M3. – Priča o legendi

bmw-m3-30-godina

30 godina modela BMW M3. – Priča o legendi

Tekuća 2016. godina u BMW-u označava se 30 godina ikone automoto sporta, modela čija je proizvodnja počela 1986. godine, a koji je izazvao revoluciju u segmentu sportskih automobila srednje veličine. Prvi BMW M3 postavio je novi standard sa kojim su se poredili ostali proizvođači automobila, a ni pet generacija kasnije, situacija se nije promijenila.

BMW Motorsport ogranak, prethodnik BMW M ogranka, je bio nevjerovatno rigorozan po pitanju korištenja čistokrvne tehnologije razvijene za potrebe automoto sporta tokom razvoja prve generacije BMW M3 modela. Rezultat je sportski automobil visokih performansi – baziran na BMW Seriji 3 – koji se savršeno uklapa u vaše svakodnevne potrebe. Tokom naredne tri decenije BMW M je postepeno rafinirao svoju veoma uspješnu kreaciju od jedne generacije do druge, uvijek pazeći da se sačuva orginalni karakter M3 modela.

30-ta godišnjica BMW M3 modela stvara idealnu priliku za osvrt na prethodne veoma intrigantne varijacije modela koje, zbog nekoliko razloga, nikad nisu izašle iz prototip faze. Četiri gosta iznenađenja će prisustvovati rođendanskoj zabavi njihovog naslednika: BMW M3 Pickup model iz 1986. godine, BMW M3 Compact iz 1996. godine, BMW M3 Touring iz 2000. godine i druga inkarnacija BMW M3 Pickup modela iz 2011 godine.

Mogućnost korištenja modela u „touring“ automobilskim utrkama bio je glavni cilj prilikom razvoja prve generacije BMW M3 modela.

G-Powe BMW M3 M4 02

BMW M3 ne predstavlja još jedan pokušaj da se proizvede vodeći model brenda za masovnu proizvodnju. Zapravo, model je potekao od ideje za razvojem trkaćeg automobila za automoto trke i njegove verzije za serijsku proizvodnju. Izabrana je kategorija automoto sporta Grupe A „touring“ automobila – iz Njemačkog šampionata „Touring“ automobila (DTM) koji predstavlja nasljednika Njemačkog Trkačkog Šampionata (DRM). Propisi za Grupu A zahtjevaju da trkaći automobili moraju biti homologizovani-barem 5,000 jedinica dostupnih u javnosti mora biti prodato u periodu od 12 mjeseci.

Prilika za uporednim razvijanjem trkaće i serijske verzije istog automobila je pružila razvojnom timu nevjerovatnu priliku, koju su oni u potpunosti iskoristili. Kinematika osovina, suspenzija i vješanje su savršeno skrojeni kako bi ispunili sve moguće zahtjeve automoto sporta, kočioni sistem je kombinovao ABS sistem sa unutrašnjim hlađenim diskovima na prednjim točkovima i pumpu visokog pritiska pokretanu uz pomoć motora. Detalji kao što je šablon promjene stepena prijenosa, u kome se prvi stepen nalazi u donjem lijevom uglu, pružaju očiglednu naznaku o izričitom fokusu na automoto sport.

Alpha-N Performance BMW M3-M4 sa 520 KS - 02

Povrh svega navedenog tu su i mjere za uštedu na težini. Iako je karoserija sa širokim lukovima točkova napravljena od metala koristeći tradicionalne tehnike proizvodnje, prednji i zadnji branici za bočnim pragovima, poklopac prtljažnika i spojler su napravljeni od plastike, ukazujući na posvećenost inženjera inteligentnoj i laganoj konstrukciji. BMW Motorsport stručnjaci su takođe poradili na aerodinamičnosti, C stubovi BMW M3 imaju malo plići ugao od strandardnog modela i širu osnovu. Ovim putem je omogućeno direktnije usmjeravanje vazduha ka izraženom zadnjem spojleru.

Sveobuhvatno korištenje visoko tehnoloških rešenja u pogonskom sklopu.

BMW M3 2014

Stručnjaci iz Motorsport odeljka su koristili 2.0 litarski 4-cilindrični motor iz modela serijske proizvodnje kao osnovu za M3 model, jer lagana konstrukcija i mogućnost postizanja visokih okrtaja su pravi spoj za trkaći motor. Kako bi transformisali uglađen i miran motor za svakodnevnicu u pravog sportistu sa pedigreom, podvrgli su ga intenzivnoj terapiji.

Prvo su povećali displasman na 2.3 litra i konvertovali ga u verziju sa četiri ventila. U tu svrhu tim je koristio odgovarajuću modifikovanu glavu cilindra uzetu sa 6-cilindričnog motora iz BMW M1 modela, čije su komore sagorijevanja razmaknute isto kao i na 4-cilindričnoj jedinici. Bregasta osovina na BMW M3 je dizajnirana tako da bude kruta kako bi izdržala 10,000 okrtaja u minuti.

New BMW M3/M4 Engine

New BMW M3/M4 Engine

Kategorije: Legendarni automobili