Volvo Car Torslanda – 50 godina humanog pristupa

Volvo Car Torslanda - 50 godina humanog pristupa

Volvo Car Torslanda – 50 godina humanog pristupa

Proslava 50 godina pogona Torslanda, fokus stavlja na zaposlenike, odnosno ljude koji stoje iza konstantnog razvoja. Na taj način, jedna od najfleksibilnijih tvornica na svijetu, ponovo postavlja mjerila za druge proizvođače.

Kada je pogon Torslanda otvoren prije 50 godina, brzo je dobio poseban značaj za region, ne samo veličinom, već i kao simbol razvoja i napretka. Gradnja je koštala visokih 240 miliona SEK, ali je bila neophodna, jer postojeći proizvodni kapaciteti nisu mogli zadovoljiti rastuću potražnju za Volvo automobilima. Torslanda je u to vrijeme bila jedna od najmodernijih tvornica na svijetu. Pedeset godina poslije, Volvo je unutar Torslande otvorio novu TA3 karosernicu, kao dio investicija u fleksibilnu SPA platformu, na koju će biti postavljeni gotovo svi budući Volvo modeli.

Za region Gothenburga, tvornica Torslanda je bila i ostala unikatno i idealno radno mjesto. Ukupan broj radnika, koji su prošli kroz tvornicu teško je izračunati, ali se sigurno radi o stotinama hiljada zaposlenika. Kada je tvornica imala najveću potrebu za radnicima, svakodnevno je zapošljavala preko 11.000 ljudi. Poređenja radi, 1945. godine Volvo je proizveo 5.000 automobila, a 1974. godine, deset godina nakon što je Torslanda počela sa radom, ta je brojka porasla na čitavih 270.000.

Za mnoge žene tokom 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, tvornica je nudila posao kako u proizvodnji, tako i u upravi, a žene danas čine preko 20 posto ukupne radne snage. Od samih početaka, tvornica Torslanda je postavila standard po pitanju tehnologije, kvalitete i radnog okruženja. Posvećenost radnika i aktivno učešće u razvoju tvornice bili su bitan faktor uspjeha, kako tada, tako i sada.

Bliska saradnja sa sindikatima bila je od nemjerljive važnosti za stvaranje sigurnog i stimulativnog radnog mjesta. Predstavnici sindikata odigrali su veliku ulogu u zapošljavanju imigranata iz Finske i zemalja bivše Jugoslavije.

Proizvodna linija u tri odjela bila je tehnološki izuzetno napredna, mada se veliki broj bitnih operacija vršio ručno. Danas, oko 780 automobila napusti tvornicu svaki dan, a broj radnika je otprilike isti kao i kad je tvornica otvorena. Proizvodni proces se bazira na kompetenciji svakog posebnog radnika. Ono po čemu je Torslanda specifična, jeste što se na istoj proizvodnoj liniji sklapa čak sedam različitih modela, što dodatno komplicira proizvodni proces i traži veliku fleksibilnost.

Jimmy Sjöö u pogonu Torslanda radi od 1964. godine i živi je svjedok kako se u posljednjih 50 godina promijenio način proizvodnje automobila, ali i sami automobili.

„Tokom mojih 50 godina rada u tvornici Torslanda, vidjeli smo zapanjujući razvoj u svakom mogućem aspektu. Od ručne proizvodnje modela Amazon došli smo do modernih robotizovanih procesa. Jako sam ponosan što sam imao priliku raditi sa tako vještim i posvećenim kolegama.“

Danas je gotovo svaki proizvedeni automobil usklađen sa specifičnom narudžbom kupca iz bilo kojeg kraja svijeta. To od radnika zahtijeva veliku ekspertizu i fleksibilnost. Kako bi se osigurala potrebna stručnost i u budućnosti, jako je važno prepoznati potrebe i zahtjeve modernog proizvodnog procesa. Tu se u igru uključuje GTC, Göteborgs Tekniska College, koji buduće radnike trenira direktno u tvornici.

Otvaranje nove karosernice, označava i početak primjene inovativne SPA podesive platforme, koja koristi standardizovane komponente za nekoliko potpuno različitih automobila. Prvi model koji će biti postavljen na inovativnu platformu, bit će potpuno novi XC90 SUV.

Bilo kako bilo, proizvodni sistem u Torslandi je izuzetno fleksibilan i efikasan. I ovdje zaposlenici zauzimaju krucijalnu ulogu u razvoju tehnika gradnje automobila budućnosti. Uprkos rastućoj tehničkoj kompleksnosti, čitav proizvodni proces ponovo u fokus stavlja ljude. Novi procesi zahtijevaju nova znanja i značajnu uključenost svih radnika. Bez kolektivne različitosti i kompetencije, razvoj bi stao.

Iako je krajnji rezultat, još uvijek Volvo spreman za cestu, dosta toga se promijenilo od 1964. godine. Današnji radnici imaju veću odgovornost i mnogo veću kompetenciju od svojih kolega od prije 50 godina. Kako Volvo Car Torslanda sa novom TA3 karosernicom pravi čvrst korak naprijed prema budućnosti, tako još jednom potvrđuje poziciju jedne od najmodernijih automobilskih tvornica na svijetu.

Kategorije: Legendarni automobili