Istorija Volvo modela u automobilskom sportu

Volvos at Speed 3

Istorija Volvo modela u automobilskom sportu bit će izložena na smotri Techno-Classica pod nazivom “Volvos at Speed”

Pet klasičnih trkaćih Volvo automobila i jedan savremeni Volvo S60 Polestar predstavljat će istoriju Volva u automobilskom sportu na smotri Techno-Classica u Essenu u Njemačkoj, poznatoj izložbi koja počinje 26 marta. Jedan od izloženih automobila bit će PV544, koji je iznenadio cijeli svijet neočekivanom pobjedom u Safari Rally utrci 1965. godine s vozačem  Joginderom Singhom zvanim „leteći Sikh“ za upravljačem.

Volvos at Speed

Techno-Classica je najveća svjetska smotra klasičnih automobila sa 200.000 posjetilaca iz više od 40 zemalja. Ona odražava dostignuća u globalnoj višemilionskoj industriji koja je iznikla iz strasti prema istoriji automobilizma. Techno-Classica jasno pokazuje kako sve veći broj proizvođača automobila uviđa koju vrijednost ima istorija njihove kompanije u imidžu brenda. Volvo Cars na ovoj smotri učestvuje jedanaesti put, a ovogodišnja tema Volvo nastupa ima naziv „Volvos at Speed“. Šest automobila predstavljat će uspjehe Volvo branda u trkaćim sportovima od 1960-tih godina naovamo.

Volvos at Speed 2

Posjetioci Volvo štanda moći će vidjeti:

  • Volvo PV544, pobjednički model Safari Rally utrke iz 1965. Model su vozila braća Joginder i Jaswant Singh koji su predstavljali zemlju domaćin utrke – Keniju.
  • Trkaću verziju Volvo 122S Amazon – tačnu repliku automobila koji je osvojio klasičnu  Acropolis Rally utrku u Grčkoj 1965. godine.
  • Volvo 240 Turbo Group A, originalni automobil iz razdoblja sredine 80-tih, kada je Volvo uživao veliki uspjeh u utrkama osvojivši Evropsko prvenstvo 1985. godine.
  • Volvo 850 Estate, model koji je osvojio evropsku trkaću scenu 1994. godine kada je debitirao na prestižnom British Touring Car Championship prvenstvu (BTCC). To je bilo prvi put da je jedan tvornički tim uspio pretvoriti karavan u ozbiljni trkaći model.
  • Volvo S40, pobjednički automobil s British Touring Car Championship prvenstva iz 1998. U rukama švedske trkaće zvijezde Rickarda Rydella, ovaj je model bio jedan od najtrofejnijih automobila u istoriji Volvo automobilizma.
  • Volvo S60 Polestar, savremenu inkarnaciju Volvo trkaće tradicije i jedan od pobjedničkih modela sa Scandinavian Touring Car Championship prvenstva iz 2013. godine.

Volvos at Speed 4

Odjel Volvo Cars kompanije za naslijeđe predvodi ovogodišnji nastup Volva na smotri Techno-Classica, te ima zadatak čuvanja i predstavljanja bogate istorije Volva. Štand Volvo Cars kompanije nalazi se u hali 3, pod brojem 3.0-257.

Više informacija o klasičnim Volvo automobila pronađite na http://www.volvocars.com/heritage/ ili https://www.media.volvocars.com/global/en-gb/models/heritage. Službena Internet stranica smotre  Techno-Classica nalazi se na http://www.siha.de/

Volvos at Speed 5

Kategorije: Legendarni automobili