Prije 80 godina ŠKODA RAPID obišao Zemljinu kuglu

skoda rapid typ 901 put oko svijeta 1935

Prije 80 godina ŠKODA RAPID obišao Zemljinu kuglu

ŠKODA RAPID prije 80 godina završio je dugačku vožnju koja ga je vodila oko Zemljine kugle. Na 97-dnevnom putovanju svijetom – “čisto” vrijeme vožnje iznosilo je samo 44 dana – vozili su Břetislav Jan Procházka i Jindřich Kubias prosječno 630 kilometara dnevno i time izvanrednu robusnost ŠKODA modela podvrgnuli ispitu. Svjetska putovanja sa ŠKODA Rapidom i ŠKODA Popularom duga preko 52.000 kilometara donijela su ugled širom svijeta.

Put oko svijeta Břetislava Jana Procházke unid Jindřicha Kubiasa bio je povezan s enormnim naporima za čovjeka i za automobilUspjeh putovanja je već u ono doba pokazao visoku efikasnost i kvalitetu izrade ŠKODA vozila. Svojim putovanjem oko svijeta Procházka i Kubias su u 30-im godinama prošlog vijeka značajno pridonijeli tomu da marka ŠKODA postane poznata u cijelom svijetu“, kaže Andrea Frydlová, voditelljica ŠKODA muzeja. “

Svjetska je turneja započela 25. aprila 1936 u Pragu. Voditelj ekspedicije sa ŠKODA Rapidom duge 27.700 kilometara bio je praški privrednik Břetislav Jan Procházka (1897-1971). Ulogu navigatora i drugog vozača preuzeo je Jindřich Kubias (1909-1967). Na svom avanturističkom putovanju dvojac se pouzdao u tek neznatno adaptirani ŠKODA RAPID s centralnim cijevnim okvirom, pogonjen motorom s četiri cilindra zapremine 1,4 litara i snage 23 kW (31 KS). Vozilo je imalo vješenja pojedinačnih točkova te hidraulične kočnice. I terenske dijelove puta je pouzdano svladao – tadašnja mreža puteva sastojala se uglavnom od tek pošljunčanih staza. Sveukupno je obilazak oko svijeta trajao 97 dana, od čega su samo putovanja brodom i carinske formalnosti uzeli 53 dana.

Procházka i Kubias su nakon starta u Čehoslovačkoj vozili kroz Njemačku, Poljsku, Litvu i Letoniju dalje u SSSR. Na etapi od Moskve do Bakua u Azerbejdžanu ŠKODA RAPID je zastao u ruskom gradu Kaluga. U tamošnjoj tvornici ŠKODA danas s trake silazi između ostalog i aktualni ŠKODA RAPID – u neku ruku praunuk tadašnjeg svjetskog putnika.

Nakon prijevoza brodom preko Kaspijskog mora ŠKODA RAPID je prekrstario Iran, gdje je posada dospjela u pješčanu oluju. Gubitak u vremenu nastao zbog toga prisilio je Procházku i Kubiasa da etapu od Quetta u Pakistanu do Mumbaija apsolviraju trodnevnom vožnjom bez prekida, kako ne bi propustili trajekt od Indije za Šri Lanku.

Nakon što su prošli Maleziju i Singapur, još jedna vožnja brodom ih je preko Hongkonga i Šangaja dovezla do Kobea u Japanu. Preko Honolulua je dvojac došao do San Franciska. Zatim je ŠKODA RAPID osvojio  “Veliku jabuku”: 5.300 kilometara do New Yorka prešao je u 100 sati i 55 minuta. Pritom je od prijašnjeg rekorda bio bolji za više od devet sati.

Zadnja etapa vodila je od Cherbourga u Francuskoj preko Pariza i Nürnberga natrag u Prag.