Novi Kia Sorento s ekološkim certifikatom TÜV Nord

Kia Sorento (action) (Medium)

Novi Kia Sorento s ekološkim certifikatom TÜV Nord

Novi Sorento, koji su premijerno predstavili u oktobru na salonu automobila u Parizu, zadnji je Kijin model koji je dobio ugledni međunarodni certifikat za svoj uticaj na okolinu tokom svog čitavog životnog ciklusa.

TÜV Nord, vodeća nezavisna organizacija za tehničku inpspekciju, je novom Sorentu podijelila certifikat za ispunjavanje standarda ISO 14040 za životni ciklus proizvoda (LCA – Life Cycle Assessment). LCA predviđa uticaj vozila na okolinu kroz njegov čitav životni ciklus kao i njegov širok izbor razvojnih i proizvodnih faktora, npr. pridobivanje sirovina, predproizvodna testiranja i iskorištenje proizvodnih kapaciteta.

Kia Sorento (static 2) (Medium)

Prvi TÜV Nord certifikat Kia je dobila 2008. za model cee’d, a kojem je slijedilo 11  modela tako da Kia sad ima čak 12 modela koji se mogu pohvaliti certifikatom ISO 14040.

U odnosu na prethodnika novi Sorento je unaprijedio svoj potencijal stvaranja fotohemijskih oksidansa za skoro 13% (POCP). POCP mjeri količinu smoga koja se proizvede pri procesu izrade vozila i samo vozilo kroz svoju čitavu životnu dobu.

Kia je već prije nekoliko mjeseci najavila svoju namjeru da za sve svoje fabrike širom svijeta stekne certifikat ISO 50001, koji je međunarodni standard za planiranje i implementaciju čuvanja energije, a certifikat će doprinijeti boljem upravljanju s potrošnjom energije. Taj certifikat Kijina fabrika u gradu Gwangju posjeduje već od 2012. godine, a ostale fabrike slijede uskoro.

Kategorije: Automobili