Škoda Rapid Spaceback

skoda rapid karavan

Škoda Rapid Spaceback

ŠKODA uvodi Rapid Spaceback i širi svoju paletu modela u rastućem  kompaktnom segmentu  između ŠKODA Fabie i ŠKODA Octavie. Po prvi put ikada, ŠKODA nudi kompaktni automobil koji kombinira dobre praktične osobine ŠKODA automobila sa hatchback oblikom.

Sa svojim dinamički svježim dizajnom, ŠKODA Rapid Spaceback bi trebao zadovoljiti potrebe  mlađih kupaca. Kao što je to tipično za Škodu, Rapid Spaceback nudi mnogo prostora, brojne “Simply Clever” ideje, top sigurnost, zanimljivu mogućnost za individualizaciju, malu potrošnju goriva i odličan omjer  uloženo / dobiveno. Ovo znači nova Škoda Rapid Spaceback postavlja nove standarde u najjačem segmentu vozila u Evropi. Rapid Spaceback će imati svoju premijeru u Frankfurtu na ovogodišnjem sajmu automobila, dok je njegovo lansiranje na evropskim tržištima planirano za oktobar.

“Nova Škoda Rapid Spaceback je prekretnica za ŠKODA brend : to znači da ulazimo u strateški važan segment kompaktnih hatchback modela”, istaknuo je  predsjednik Uprave  a.s.  Winfried Vahland. “Rapid Spaceback je odličan dodatak ovoj klasi po tome što kombinira ŠKODA praktične osobine sa popularnim hatchback oblikom. Sa novim sportskim Škoda dizajnom, Rapid Spaceback ima svjež, dinamičan i individualan izgled. To je kompaktni automobil sa sportskim izgledom, prostran i praktičan, idealan za mlade ljude i obitelji “, dodaje Vahland.

Sportski osvježen kompaktni automobil

Nova Škoda Rapid Spaceback ima jasnu, nezavisnu pojavu sa posebnim šik izgledom. To je automobil koji odiše sportskom svježinom sa dinamičnom elegancijom, što ga čini atraktivnim i privlačnim na prvi pogled. Bočni pogled na vozilo nudi posebne akcente. U usporedbi s konvencionalnim hatchback modelom, izgleda sportski i protegnut, skoro kao coupe, što ga vizuelno izdvaja od konkurencije.

ŠKODA Rapid Spaceback je dinamična silueta u znaku jasne linije, sa dugim međuosovinskim razmakom (2.602 mm) i oštrom, visokom tornado linijom. Rapid Spaceback ima ‘C’ i ‘D’ stubove sa trećim bočnim prozorom.

Individualizacija je centralni  fokus kod ovog automobila , a jedan od vrhunaca novog Rapid Spaceback-a  je opcija naručivanja ogromnog  panoramskog staklenog  krova. Ovaj zatamnjeni  stakleni  krov proteže se  sve od vjetrobranskog stakla do zadnjeg stakla, nudeći putnicima neometan pogled u nebo. U kombinaciji s panoramskim staklenim krovom, tu je i opcionalno produženo zadnje staklo koje predstavlja dodatni  naglasak dizajna. Sa ovim rješenjem, zatamljeno zadnje staklo dostiže desetak centimetara nižu poziciju  na zadnjim vratima nego kod normalnog završetka zadnjeg stakla. U kombinaciji sa panoramskim staklenim krovom, tamne nijanse staklene površine pružaju se od vjetrobranskog stakla širom krova duboko u zadnja vrata. Crni spojler na gornjem kraju zadnjeg prozora naglašava dinamičan dojam.

Zadnji  kraj automobila naglašava sportski karakter ŠKODA Spaceback-a . On ima jasne linije i stvara uravnotežen i oslobađaju utisak. Crni difuzor podjednako naglašava horizontalnu orijentaciju, kao i široka stražnja svjetla u brand-tipičnom ‘C’ dizajnu.

Do B-stupa, dizajn prednjeg dijela ŠKODA Rapid Spaceback se temelji na Rapid sedan izvedbi . Osnovni elementi su: istaknute rešetke sa 19 vertikalnim rebrima i krom okvirom, novi logo na zaobljenom prednjem  dijelu  poklopca motora, raspored svjetla u obliku djeteline u kombinaciji sa svjetlima za maglu.

skoda rapid karavan3

Prostrana, atraktivna unutrašnjost

Unutrašnjost novog Rapid Spaceback impresionira sa sportskim trokrakim upravljačem, stilski trim linijama i svježim dizajnom za presvlake sjedišta. Kao što je to tipično za ŠKODA modele, unutrašnjost Škoda Rapid Spaceback nudi dosta prostora:  iako je vanjski dio novog modela kraći 18 centimetara od Rapid sedan izvedbe, putnički prostor je jednako velikodušan kao u sedan izvedbi . Na zadnjoj klupi  Rapid Spaceback nudi najveći prostor za noge (64 mm), najveći prostor za glavu (980 mm) u svom segmentu.  Isto tako, zapremina prtljažnika ulazi među najbolje u klasi sa 415 litara ili 1380 litara kada je stražnja klupa  preklopljena.

Ovaj velikodušan prostor dopunjuje se brojnim ‘Simply Clever “rješenjima . Na primjer, novi Rapid Spaceback ima dodatno dvostruko dno poda u prtljažniku, dozvoljavajući da se prtljažni prostor  podijelii na dva horizontalna nivoa. Nadalje, Rapid Spaceback nudi sve praktične mogućnosti poznate u Rapid sedan izvedbi  uključujući i strugač leda na poklopcu rezervoara i držač za sigurnosni prsluk ispod sjedišta vozača, te dvostrani pokrivač poda u prtljažniku ili kantu za odlaganje otpada  u bočnim vratima. Drugi primjeri uključuju držač za parking kartu , multimedijalni držač, držače za čaše u prednjem i zadnjem dijelu  ili policu koja se može postaviti  iza zadnjih sjedišta.

Sigurnost bez kompromisa

Nova Škoda Rapid Spaceback nudi visoku sigurnost koja se očekuje od  ŠKODA automobila. Opsežan sigurnosni paket štiti putnike u slučaju nesreće. Konkretno, on uključuje prednje i bočne jastuke naprijed,sigurnosne pojeseve  podesive po visini sa tri tačke podešavanja i zatezivačima. ABS i ESC sistemi su standard. Ostale značajke aktivne sigurnosti su opcija xenon svjetala , kontrola pritiska u gumama, svjetla za maglu s corner-funkcijom  ili „hill-hold control“  asistent.

Četiri benzinska i dva dizel motora

U Evropi, nova Škoda Rapid Spaceback je dostupan s četiri benzinska i dva dizel motora. Ovi napredni agregati  su dostupni   između 55 i 90 kW a 1.6 TDI/66 kW slavi svoju premijeru u seriji Rapid modela. U GreenLine verziji s ovim motorom, Rapid Spaceback troši samo 3,8 l na 100 km, emisija CO2 iznosi 99 g / km.

Najveći modelska ofanziva u istoriji brenda

ŠKODA Rapid Spaceback je najnovija inovacija kao dio najveće ofanzive u ŠKODA modela u 118-godišnjoj istoriji  kompanije. U narednim godinama, brend će  osvježiti  kompletnu svoju gamu vozila ali i proširiti  se na neke nove segmente  . U prosjeku, jedna nova ili osvježena verzija  ŠKODA modela će biti uvedena na tržište svakih šest mjeseci. Ova modelska ofanziva je srž ŠKODA strategije rasta do  2018-te , do kada je planirano da prodaja  ŠKODA modela  dosegne  najmanje 1,5 miliona vozila  godišnje.

skoda rapid karavan2

Kategorije: Automobili