Gordon Murray konstruira spektakularnog nasljednika McLarena F1

Gordon Murray konstruira spektakularnog nasljednika McLarena F1

Po mnogima najbolji superautomobil koji je ikada proizveden, McLaren F1 dobit će dostojnog nasljednika!

Gordon Murray legenda i briljantni inženjerski um Formule 1 okupit će u svojoj kompaniji Gordon Murray Automotive puno sjajnih inženjera kako bi realizovao jedan poseban super automobil. Njegova oznaka bit će T.50.

To će biti automobil koji će kombinovati stare vrijednosti i novu tehnologiju. Pokretat će ga 3,9-litreni Cosworthov V12 motor s ručnim mjenjačem koji ima šest brzina. Motor sa 650 KS okretat će se do 12.100 o/min, a masa automobila iznosit će samo 980 kg.

Ovaj automobil imat će tri sjedišta, a vozačka pozicija će biti u sredini putničke kabine.

T.50. imat će naglašenu upotrebu aerodinamike, a jedan od elemenata na automobilu bit će ventilator od 400 milimetara koji će izvlačit zrak ispod podnice automobila. Na karoseriji zato neće biti prevelikih spojlera jer će sav posao se obavlja ispod. Spomenuti ventilator pokretat će 48-voltni sistem koji neće imati ništa s pogonom i motorom.

Automobil nema turbo punjača ni hibridnog sistema – ovaj automobil bit će čista i jednostavna mehanika s atmosferskim motorom. Njegova veličina bit će manja od modela Porschea 911!

“Potraga za brzinom samo povećava masu, najviše zbog ogromnih snažnih motora koji traže još puno dodatnih dijelova. Mi imamo drukčiji način konstruisanja”, naglasio je tvorac Gordon Murray.

Cijena ovog automobila bit će oko tri miliona eura i bit će napravljeno svega 100 primjeraka.

Kategorije: Sportisti