M-Sport Fiesta R5

M-Sport Ford Fiesta R5

M-Sport Ford Fiesta R5

Britanski M-Sport koji je specijaliziran za pripreme takmičarskih automobila, predstavio je novi model sve brojnije porodice rally automobila u klasi R5. Radi se o vozilima koja će naslijediti dosadašnje S2000 automobile, u odnosu na koje nude slične performanse, nešto nižu nabavnu cijenu te značajnije uštede u održavanju.

Prema riječima prvog čovjeka M-Sporta Malcolma Wilsona, nova Fiesta nudi odgovor na pitanje koji automobil odabrati za nastavak karijere, kada se nametne potreba da se sa automobila s prednjim pogonom uskoči u automobil sa pogonom na sva četiri točka. U odnosu na S2000 vozila, R5 automobili koriste 1.6-litreni motor sa turbopunjačem, a Fiesta je, u odnosu na svoju S2000 verziju, gotovo u potpunosti novi automobil, jer su u M-Sportu procijenili da je isplativije krenuti od samog početka.

Prvi nastup u svojstvu VIP automobila bit će krajem ovog mjeseca na Ypres Rallyju, takmičenju EP u rallyju u Belgiji, dok će u augustu u Finskoj Elfyn Evans Fiestu R5 predstaviti na WRC sceni.

Kategorije: Sportisti