Prvi Nissan GT-R u BiH

Prvi Nissan GT-R u BiH

Bosanskohercegovačke ceste krasit će još jedan skupocjeni, ali i jedan od najboljih sportskih automobila u svijetu. Nakon što su BH portali prije nekoliko dana objavili kako je u Bosnu i Hercegovinu stigao prvi Ferrari FF, a mi vam već donosimo još jednu ekskluzivnu vijest kada su u pitanju super sportski automobili. Bosna i Hercegovina dobila je prvi Nissan GT-R.

Guma M iz Mostara zastupnik za Nissan automobile, upravo je isporučila prvog GT-R-a u Bosni i Hercegovini. Kupac ovog super sportskog automobila ostao je anoniman, ali ono što smo uspjeli doznati jeste da se radi o poslovnom čovjeku. Tako se Bosna i Hercegovina pridružila okruženju u kojem postoje vlasnici GT-R-a. hrvatske, srbijanske i crnogorske ceste već imaju ovaj automobil.

Za one koji to ne znaju i radi podsjećanja, Nissan GT-R predstavljen je 6. decembra 2007. u Japanu, a ostatak svijeta čekao je čak do marta 2009. godine. Pokreće ga 3.8 litreni twin turbo motor, sa šest cilindera. Snaga motora je u rasponu od 480 do 530 KS, ovisno o godini proizvodnje. Primjerci od 2010. godine do danas raspolažu sa 530 KS, dok modeli koji se proizvode za sjevernu Ameriku raspolažu čak sa 545 KS. Maksimalni obrtni moment od 628 Nm postiže se u rasponu od 3.200 do 5.800 okretaja.

Snaga se prenosi na sve točkove putem šestostepenog automatskog mjenjača sa dvije spojke. Nissan GT-R do 100 km/h ubrzava za 3.2 sekunde, a maksimalna brzina je 328 km/h. Težina automobila je 1730 kg.

Cijena automobila na amerčkom tržištu iznosi 170.800 dolara, dok je cijena ovog modela ipak ostala tajna prema BH javnosti.

Kategorije: Sportisti