Toyota Yaris GRMN – Nadahnut motosportom, konstruiran za cestu

Toyota Yaris GRMN – Nadahnut motosportom, konstruiran za cestu

Intenzivan razvoj Toyote Yaris GRMN je nastavljen nakon njegovog predstavljanja javnosti na ovogodišnjem sajmu u Ženevi u pripremama za pokretanje proizvodnje ovog modela visokih performansi krajem ove godine. Poseban inženjerski tim je dorađivao njegove performanse i vozne karakteristike u ispitnom centru u blizini staze u Nürburgringu u Njemačkoj.

Yaris GRMN je nadahnut Yarisom WRC, automobilom kojim se Toyota vratila u FIA Svjetsko reli prvenstvo, osvajajući pri tome pobjede. Njegova usmjerenost na performanse se odmah zamjećuje po laganim aluminijskim naplatcima BBS od 17“, većim kočnicama, centralnom ovalnom ispušnom cijevi i razgranatom unutrašnjošću koja se odlikuje bijelom, crnom i crvenom bojom, takmičarskim bojama Toyota GAZOO Racinga.

Ispod poklopca motora se nalazi 1,8-litreni motor koji daje 212 KS uz pogodnost turbopunjača, jedinstvenim dodatkom među jurilicama u segmentu B. Uz kompresijski omjer 10:1 daje najveću snagu od 212 KS (156 Kw) pri 6.800 okr/min te najveći okretni moment od 250 Nm pri 5.000 okr/min.

Pogoneći prednje točkove putem ručnog mjenjača sa šest brzina, motor omogućava ubrzanje od mirovanja do 100 km/h u otprilike 6,3 sekunde; najveća brzina je elektronički ograničena na 230 km/h. Zahvaljujući ukupnoj težini vozila koja je zadržana na svega 1.135 kg, Yaris GRMN postiže najbolji omjer snage i težine u tom segmentu od samo 5,35 kg na 1 KS.

Razvoj na Nürburgringu

Od samog dovršetka prvog koncepta Yarisa GRMN 2015. godine, prototip je bio poslan u Toyotin pogon u blizini legendarne trkaće staze Nürburgring u Njemačkoj. Ovdje je odabrana skupina Toyotinih specijalista za dorade iz Evrope i Japana brusila vozne karakteristike i performanse automobila, radeći na stazi, na slavnom Nordschleife, kao i na širokom rasponu staza u neposrednom susjedstvu – od ultrabrzih autocesta do uskih, zavojitih planinskih cesta. Toyotino je uvjerenje da, ako se automobil može dokazati u tim uslovima, onda može bilo gdje.

Kategorije: Automobili