BMW predstavio električni kamion – Ekoločki čist i tih transport kroz Munchen

bmw elektricni kamion

BMW predstavio električni kamion – Ekoločki čist i tih transport kroz Munchen

BMW Group u saradnji sa SCHERM Group razvio je i predstavio potpuno električno pokretani kamion, koji će svakodnevno učestvovati u javnom saobraćaju.

Naime, radi se o veoma zanimljivom i značajnom projektu, pa je promociji uz kompanijske zvaničnike prisustvovala i Ilse Aigner Bavarska ministrica ekonomskih poslova. Kamion je sagrađen na kamionskoj platformi holandske kompanije Terberg, dok je pogon u potpunosti elektrificiran.

Kamion je sagrađen za svakodnevne potrebe kompanije, odnosno za transport iz logističkog centra SCHERM Group (amortizeri, opruge, upravljački sistemi) do tvornice BMW u Munchenu.  Prema navodima iz BMW-a, ovaj 40-tonski kamion će tokom godine poštedjeti atmosferu za 11,8 tona CO2 što je ekvivalentno vožnji BMW 320d Efficient Dynamics 3 puta oko svijeta.

Baterije kamiona se mogu napuniti u periodu od 3 do 4 sata, što osigurava dnevnu autonomiju od oko 100 km. Hermann Bohrer, šef BMW-ove tvornice u Munchenu je tom prilikom izjavio: „Sa našim električnim kamionom, uputili smo još jedan snažan signal u pravcu održive mobilnosti u urbanim sredinama. Na taj način doprinosimo smanjenuju emisije polutanata u gradu i ponosni smo što smo prvi automobilski proizvođač u Evropi koji koristi potpuno električni kamion za transport materijala na običnim cestama.“

Kategorije: Komercijalna vozila