Mercedes-Benz CapaCity L – Bitna je veličina

CapaCity L

Mercedes-Benz CapaCity L – Bitna je veličina

Mercedes-Benz je predstavio svoj najveći zglobni autobus CapaCity L, sa kojim nudi rješenje problema urbanog transporta. Sa impozantnom dužinom od 21 m i kapacitetom od 191 putnika, kao standard, te potrošnjom manjom od 0,5 l/100 km po putniku, ovaj autobus predstavlja važan doprinos rješeavanja problema stalno rastućeg broja putnika u urbanim sredinama. To je najduži evropski autobus sa jednim zglobom, odnosno, za 3 m je duži od konvencionalnog zglobnog autobusa. Na taj način može prevesti veći broj putnika, što će posebno obradovati operatere čiji se transportni zadaci povećavaju iz dana u dan. Također, Mercedes-Benz CapaCity L je u idelanom slučaju pogodan i za BRT (Bus Rapid Transit) sisteme.

CapaCity L

Ovaj autobus pokreće redni 6-cilindarski agregat radne zapremine 10,7 l, koji dolazi u varijantama sa 360 i 394 KS, čime je potrošnja goriva po putniku manja od 0,5 l/100 km, a emisija CO2 ispod 13.3 g / km po putniku, što je senzacionalan podatak.

U oavj autobus ugrađen je i jedinstveni ATC (Articulated Turntable Controller) hidraulički sistem kontrole zglobne platforme, koji osigurava stabilnost pri vožnji, posebno na klizavom kolovozu, te u krivinama, do granica fizičkih mogućnosti. Tako je ATC jedini sistem tog tipa, koji podiže nivo sigurnosti kod zglobnih autobusa.

CapaCity L

Također, budući da je Mercedes-Benz CapaCity L duži od konvencionalnih zglobnih autobusa, te da ima veću masu, ugrađena je i četvrta osovina. Zahvaljujući tome, ukupna dozvoljena masa povećana je na 32 tone, a kako bi se zadržala manevarbilnost i upravljivost, primijenjen je automatski sistem ASA (Additional Steering Axle), što pojednostavljeno znači da je stražnja osovina upravljiva.

Hamburger Hochbahn će ove godine postati prvi transportni operater, koji će u redovni promet uvrstiti Mercedes-Benz CapaCity L i to na liniji Metrobus Line 5, od centra grada do univerzitetskog kvarta, sjeverozapadno od grada, što je jedna od najprometnijih autobusnih linija Zapadne Evrope.

Mercedes-Benz CapaCity L - 04

Kategorije: Komercijalna vozila