The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja se punom brzinom na tržištu Srednja i istočna Evropa

Volvo The Drivers  Fuel Challenge

The Drivers’ Fuel Challenge nastavlja se punom brzinom na tržištu Srednja i istočna Evropa

Ovogodišnje takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge – globalno nadmetanje kompanije Volvo Trucks u ekonomičnoj potrošnji goriva – odvija se punom brzinom u državama tržišta Srednja i istočna Evropa. Do 14. juna završena su nacionalna finalna takmičenja u jednom broju država u Regionu, dok će se takmičenja u ostalim državama održati tokom narednih nekoliko nedjelja. Svih 15 nacionalnih šampiona okupiće se na regionalnom finalu u Slovačkoj da bi se borili za titulu prvaka nadmetanja The Drivers’ Fuel Challenge za tržište SIE i glavnu nagradu – novi automobil, Volvo S60. Ubrzo nakon Slovačke, tri prvorangirana vozača iz regionalnog finala suočiće se sa još većim izazovom u Švedskoj, gdje ih u septembru očekuje svjetsko finale.

Takmičenje, koje je u kompaniji Volvo Trucks za tržište Srednja i istočna Evropa počelo proljetos, već je stiglo do završne faze za jedan broj država i državnih prvaka, pa su tako već poznati i predstavnici ovih zemalja za regionalno finale u Slovačkoj.

Makedonija

Makedonija je bila prva među državama tržišta SIE, budući da je državno takmičenje obavljeno još 16. maja, u Skoplju. Finalisti – njih devetorica – takmičili su se na kružnoj dionici dužine 25,3 km, a vrijeme je bilo ograničeno na maksimum 28 minuta. Najbolji rezultat – najniža prosječna potrošnja goriva – koji je odredio nacionalnog pobjednika, Petra Gjurevskog, iz transportnog preduzeća Shtuz, bio je 20,00 l/100 km.

Crna Gora

Crna Gora se ove godine prvi put uključila u takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge i već ima svog državnog prvaka. Nacionalno finale održano je u Bandićima kod Danilovgrada 29. maja, a pobjednik je bio Saša Marković iz firme Lukana – on će predstavljati Crnu Goru na finalnom takmičenju tržišta SIE u Slovačkoj.

Slovačka

Slovačko nacionalno finale takmičenja The Drivers’ Fuel održano je 31. maja, u sjedištu kompanije Volvo Group Trucks Slovačka – u kamionskom centru Senec. Nakon teške borbe za pobjedničko mjesto, na stazi dužine 34,39 km, vozač-vlasnik František Oravec iz kompanije František Oravec postigao je najnižu prosječnu potrošnju goriva od 20,89 l/100 km i tako osvojio slovačko finale.

Slovenija

Slovenačko nacionalno finale održano je 31. maja, na dionici ljubljanskog kružnog puta (Barje – Cikava – Barje), dugačkoj 36 km. U finalu je učestvovalo ukupno devet vozača, a najmanju količinu goriva potrošio je Milko Cucek iz kompanije TIB d.o.o., koji je u odlučujućoj vožnji postao državni prvak Slovenije. Njegova prosječna potrošnja goriva bila je 21,20 l/100 km.

Poljska

Poljske kvalifikacije trajale su šest nedelja na 22 lokacije širom države, a posljednja runda vožena je na aerodromu Kamijen Šlaski, 7. juna. Paveł Ozimek iz kompanije EPO-Trans Logistics S.A. pokazao je nenadmašive sposobnosti u finalnoj rundi i sa prosječnom potrošnjom goriva od 19,85 l/100 km postao poljski nacionalni pobjednik, po drugi put u historiji takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge. Paveł Ozimek je 2012. godine osvojio glavnu nagradu i dobio titulu prvaka takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge Challenge za tržište SIE.

Srbija

Srpske kvalifikacije su takođe završene, a interesovanje za takmičenje je bilo veće nego protekle godine. Na ovogodišnjem finalu okupilo se 14 vozača izabranih tokom četiri aprilske kvalifikacione runde. Polazno mjesto bilo je u prodajno-servisnom centru Volvo Trucks u Novim Banovcima, a pobjednik nacionalnog finala održanog 7. juna je Miško Đoković iz kompanije Grade Trans, isti vozač koji je osvojio srpsko nacionalno finale i protekle godine.

Bosna i Hercegovina

Nacionalno finale u Bosni i Hercegovini u početku je bilo zakazano za 15. maj u Sarajevu, ali zbog loših vremenskih prilika – obilnih kiša i poplava, koje su baš u to vrijeme pogodile državu, moralo je biti odloženo i odlučeno je da se finalna runda premjesti u Srbiju. Finale je održano 7. juna, u isto vrijeme kada i srpsko, i izabran je nacionalni šampion – Emir Salihović, vozač i vlasnik kompanije Bark Trans.

Hrvatska

Protekla subota bila je dan kada je održano nacionalno finale u Hrvatskoj. Nakon 15 dana kvalifikacionih rundi, po jedan pobjednik iz svakog kruga ušao je u nacionalno finale zakazano za 14. juni. Završna faza državnog takmičenja održana je u Zagrebu, na dionici zagrebačkog kružnog puta, dugačkoj 25 km, a polazna tačka bila je sjedište kompanije Volvo Zagreb. Ivan Batalić iz kompanije BATALIĆ TRANSPORTI postigao je najnižu prosječnu potrošnju goriva od 20,75 l/100 km i postao nacionalni šampion takmičenja The Drivers’ Fuel Challenge u Hrvatskoj.

Republika Češka

Češko nacionalno finale takmičenja održano je, također, protekle subote, i organizovanoje u isto vrijeme sa događajem “Dani nove serije Volvo vozila”. Oba dešavanja privukla su više od 400 kupaca i posjetilaca na aerodrom Mnihovo Hradišče. Na češkom nacionalnom finalu The Drivers’ Fuel Challenge učestvovalo je 10 vozača, a takmičili su se na dionici javnog puta, dugačkoj 38 km. Pobjednik je bio Tomas Knikner iz kompanije FM Transport, čija je prosječna potrošnja goriva bila 23,29 l/100 km.

Lokalne kvalifikacije su još uvijek u toku u preostalim državama tržišta SIE koje ove godine učestvuju na takmičenju The Drivers’ Fuel Challenge, a nacionalna finala zakazana su za sljedeće datume:

Država           Nacionalno finale – datum

Bugarska      10. jul
Estonija      12. jul
Mađarska      12. jul
Rumunija      17-18. jul
Litvanija     27. jul
Letonija      9. avgust

Samo ovih 15 nacionalnih šampiona sastaće se od 28. do 30. avgusta u Slovačkoj da dodatno, jedni nasuprot drugima, testiraju svoje vještine na finalnom takmičenju za tržište SIE. Završna faza regionalnog takmičenja održava se 29. avgusta, u Bratislavi, na stazi Slovakia Ring.

Vrijedne nagrade očekuju tri prvorangirana vozača i kompanije koje oni predstavljaju. Pobjednik regionalnog finala neće ponijeti samo titulu šampiona u ekonomičnoj vožnji tržišta SIE, već će osvojiti i potpuno novi putnički automobil Volvo S60!

The Drivers’ Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks – podaci

Takmičenje The global Drivers’ Fuel Challenge – tokom kojeg se profesionalni vozači kamiona nadmeću u najekonomičnoj vožnji, pokrenula je kompanija Volvo Trucks 2011. godine, prvenstveno da bi se naglasila važnost vozača u ekonomičnoj potrošnji goriva. Pokazalo se da vlada veliko interesovanje za događaj, organizovan kao globalna aktivnost, naročito na tržištu Srednja i istočna Evropa, gde se od 2011. godine sprovodi na godišnjem nivou.

Ove godine takmičenje The Drivers’ Fuel Challenge u organizaciji kompanije Volvo Trucks imaće svoje svjetsko finale 19. septembra, u Geteborgu, u Švedskoj.

Kategorije: Komercijalna vozila