Volvo FE CNG – Volvo Trucks proširuje svoju lepezu evropskih modela

Volvo FE CNG_n

Volvo FE CNG – Volvo Trucks proširuje svoju lepezu evropskih modela

Volvo Trucks proširuje svoju lepezu evropskih modela novom verzijom Volvo FE sa pogonom isključivo na metan. Volvo FE CNG (komprimirani prirodni plin) prvenstveno je namijenjen radu sa kratkim ciklusima vožnje i sa čestim kretanjem i zaustavljanjem, kao što su lokalna distribucija i sakupljanje otpada. Opremljen je novim 9-litarskim motorom Euro VI na plinski pogon, koji radi sa posebno prilagođenom svjećicom i ima automatski mjenjač.

“Predstavljanjem novog modela Volvo FE CNG, kompanijama koje se bave gradskom vožnjom, možemo ponuditi kamion sa mnogo manjim štetnim utjecajem na okolinu. Mnogi svjetski gradovi traže alternativu dizelskim kamionima. Posebno u oblasti sakupljanja otpada, obnovljiva goriva često su preduslov za osiguravanje ugovora o nabavci”, kaže Christina Eriksson, poslovni direktor za alternativne pogonske sklopove u kompaniji Volvo Trucks.

Metan kod sagorijevanja nema miris i sadrži niske količine štetnih čestica. U slučaju da je metan bioplin, odnosno da se bazira na organskim materijama, emisije CO2 su do 70% manje od onih kod kamiona sa dizelskim pogonom.

Volvo FE CNG

Volvo FE CNG pogoni novi 9-litarski motor Euro VI sa posebno prilagođenom svjećicom koji proizvodi 320 KS i obrtni moment od 1.356 Nm. “Motori sa svjećicom posebno odgovaraju kratkim ciklusima vožnje sa čestim kretanjem i zaustavljanjem”, objašnjava Christina Eriksson. Zahvaljujući potpuno automatskom sistemu prenosa, kamion zadržava jednaka vozna svojstva i produktivnost kao klasični Volvo FE. Automatski sistem prenosa također pruža brži odziv pogonske grupe. “Metan je gorivo koje će dugoročno postati održiva alternativa dizelskom gorivu. Naglasak je trenutno na saradnji sa različitim javnim službama i sa privatnim korporacijama da bi se sastavila odgovarajuća pravila i stvorili pravi preduslovi radi pozitivnog razvoja”, kaže Lars Mårtensson, direktor za pitanja zaštite okoline u kompaniji Volvo Trucks.

Prodaja nove serije Volvo FE CNG za kupce na evropskom tržištu počinje u augustu, a serijska proizvodnja počinje početkom 2015. godine. Karakteristike modela Volvo FE CNG 4×2 (19 t), 6×2 (19,5 – 26 t), klasični kamion Motor na plinski pogon G9K, 9-litarski Euro VI sa svjećicom, 320 KS/1.356 Nm Potpuno automatski mjenjač Dnevna kabina Sistem rezervoara kapaciteta do 160 m3 metana Rezervoari 2×4 ili 2×3 za koprimirani prirodni plin postavljeni na obje strane šasije. Činjenice o metanu Metan je zajednički naziv za bioplin i prirodni plin koji se uglavnom sastoje od metana. Prirodni plin je fosilni produkt star od 40 do 500 miliona godina i crpi se iz dubine Zemljine kore. Bioplin je sličan prirodnom plinu, ali je obnovljiv i stvara se kada bakterije razgrađuju organsku materiju u okruženju bez kisika. Naprimjer, može se proizvesti od različitog organskog otpada. Kada kamion radi na bioplin, emisija CO2 može se smanjiti do 70% u poređenju s dizelskim motorom.

Kategorije: Komercijalna vozila