Arctic Van Challenge 2014

AVCT2

Arctic Van Challenge 2014

Ford Transit i Transit Connect, ostvarili su dvostruku pobjedu na jednom od najtežih i najzahtjevnijih testova u najtežim eksploatacionim uslovima. Naime, Arctic Challenge održava se redovno već 23 godine u Finskoj, a testirana vozila se upućuju na radne zadatke pri niskim temperaturama, nerijetko i ispod –50 °C.

Ove godine konkurenciju su činili: Citroen Berlingo, Ford Connect, Renault Kangoo i Volkswagen Caddy, u kategoriji manjih i Ford Transit, Mercedes-Benz Sprinter, Opel Movano i Volkswagen Crafter u kategoriji većih vanova.

Ford Masters Extremes in Ultimate Winter Driving Challenge; Arct

Ocjenjivanje je vršeno u 13 testnih kategorija, od startanja motora pri niskim temperaturama, grijanja kabinskog prostora, do ponašanja vozila na klizavim terenima i završnih testova na snijegom prekrivenim poligonima. Svakako, najteža je bila prva etapa takmičenja, koja je predstavljala kolonsku vožnju u dužini od 700 km, od Helsinkija, prema sjeveru, gdje su locirani testni poligoni.

AVCT3

Ford Transit je pokazao najbolje rezultate, pa je u 9 (od mogućih 13) kategorija bio na prvom, ili dijelo prvo mjesto sa nekim od konkurenata. U manjoj kategoriji, Ford Transit Connenct, je u 7 kategorija bio najbolji ili dijelio najbolju poziciju, a sve to je Fordu donijelo pobjedu na ovom veoma značajnom ‘izazovu’.

Kategorije: Komercijalna vozila