Energica Eva – Zavodljiva ‘električarka’

Energica Eva_1

Energica Eva – Zavodljiva ‘električarka’

Energica je mali talijanski proizvođač električnih motocikala, koji uzburkao javnost svojim prvijencem nazvanim Ego. Ove godine na sajmu EICMA u Milanu, uz već viđeni ‘supersport’ Ego, nalazi se i ‘naked’ verzija nazvana Eva.

Energica Eva_3

Na prvim testovima, model Ego je pokazao zavidne rezultate, visoke performanse, te zaslužio odlične ocjene. Eva je još uvijek model u razvoju, ali su talijani ipak odlučili da ga prikažu. U osnovi, Eva dijeli sličnu platformu, ali je bez oklopa, zbog čega je nešto lakša, ima lošiju aerodinamiku, ali je zato postura vozača povoljnija i manje zamorna na dužim putovanjima. Sistem vješanja čini prednja podesiva inverzna Marzocchi viljška prečnika 43 mm, dok je straga podesivi Öhlins ‘monoshock’ montiran na aluminijski swingarm.

Energica Eva_4

Kao i Ego, Evu poreće isti pogonski agregat sa 100 kW (136 KS) i 194 Nm okretnog momenta, koji se napaja iz batreijskog bloka kapaciteta 11.7 kWh. Prema navodima proizvođača, sa jednim punjenjem omogućena je automnomija od 150 km, što i nije mnogo, ali je to kompenzirano relativno kratkim vremenom punjenja od svega 30 minuta.

Energica Eva_1

Tehničke detalje proizvođač još uvijek drži u tajnosti, ali je izvjesno da će se Eva naći u prodaji već tokom 2015. godine.

energica-eva-teaser_1

Kategorije: Motori