Mercedes spreman preuzeti MV Agustu i pokriti dug od a sa 45 miliona $

mercedes i mv agusta 2016

Mercedes spreman preuzeti MV Agustu i pokriti dug od a sa 45 miliona $

Talijanski proizvođač motocikala MV Agusta nalazi se u teškoj finansjskoj situaciji, a dug kompanije iznosi 44,8 miliona amričkih dolara. Prema pisanju više inostranih automobiliskih medija, Mercedes-Benz je spreman kupiti talijansku kompaniju te pokriti trenutna dugovanja.

MV Agusta imala je snažan rast prodaje prošle godine od 30 posto, što je rezultiralo prihodom od 111,8 miliona američkih dolara, ali i dalje je kompanija u finansijskim problemima. Talijanska kompanija trenutno pokušava restrukturirati 44,8 milijuna dolara duga u narednih 90 dana. Jedno od mogućih rješenja, ako je vjerovati talijanskim medijima, je investicija Mercedes-Benza.

Iz Mercedesa kažu da su zainteresovani za većinski udio, ali predsjednik MV Aguste i 75 postotni vlasnik Giovanni Castiglioni nije spreman da se odrekne kontrole nad kompanijom. Navodno MV Agusta se okreće prema drugim investitorima, kao što je Investindustrial, bivšeg vlasnika Ducati.

Talijani su uložili samo 15 posto svog godišnjeg prihoda u istraživanje i razvojne aktivnosti, te u otvaranje četiri salona u Indiji početkom ove godine.

Kategorije: Motori, Vijesti