Audi sa quattro pogonom: 5 milijoniti primjerak

Audi sa quattro pogonom: 5 milijoniti primjerak

Der 5-millionste Audi mit quattro-Antrieb ist ein A6 allroad aus Neckarsulm

Audi je u ponedeljak 25. februara proslavio proizvodnju petomilionitog automobila sa 4×4 quattro pogonom. Jubilarni primjerak bio je bijeli Audi A6 Allroad sa TDI motorom. Quattro tehnologija predstavljena je prvi put 1980. godine na istoimenom modelu. Od tada pa do danas, Audi je ovu tehnologiju primjenio na više od 140 verzija svojih automobila.

Njemački proizvođač trenutno nudi najširi spektar modela sa permanentnim pogonom na sva četiri točka. Osim toga, modeli Audi Q7, R8, A4 Allroad, A6 Allroad, kao i S i RS verzije, dostupni su jedino sa quattro pogonom.

“Quattro tehnologija jedan je od najvažnijih stubova našeg branda i ključni faktor za uspješnu historiju Audija”, izajvio je povodom jubilarnog Audi automobila sa quattro pogonom Rupert Stadler, predsjednik upravnog odbora Audija.

Quattro pogon debitovao je na ženevskom auto sajmu 1980. na modelu Audi Quattro. U početku bilo je planirano da se ovaj automobil kutijaste forme, koji je razvijao 200 KS, proizvodi u maloj seriji, ali se zbog velikog interesovanja izrađivao sve do 1991. godine, a 1984. pridodata je i kompaktna, Sport quattro verzija sa kraćim međuosovinskim rastojanjem i 306 KS.

Audi Quattro ostvario je značajne rezultate i u auto moto sportu, među kojima su i dvije pojedinačne i dvije timske titule prvaka u Svjetskom reli šampionatu. Iz tog perioda ostala je u sjećanju i čuvena reklama na kojoj se Audi 100 sa quattro pogonom penje uz zaletište ski skakaonice Kaipola u Finskoj.

U 2012. godini više od 43% kupaca Audija izabralo je modele sa quattro pogonom. Najprodavaniji je bio Audi Q5 sa oko 205.600 jedinica, dok je samo u Njemačkoj tokom 2012. zabilježeno 99.800 novoregistrovanih Audija sa quattro pogonom.

Der 5-millionste Audi mit quattro-Antrieb ist ein A6 allroad aus Neckarsulm

Kategorije: Vijesti