Pola puta oko svijeta sa novom Mazdom 3

1990_drive_Hiroshima-Frankfurt_

Pola puta oko svijeta sa novom Mazdom 3

Mazdini automobili uvijek su važili za pouzdane i kvalitetno izrađene, a nova Mazda3 nije izuzetak. Za dokazivanje izdržljivosti i kvaliteta, Mazda šalje osam kombilimuzina na nesvakidašnju testnu vožnju, dugu 15.000 kilometara, od fabrike u Hirošimi do međunarodnog salona automobila u Frankfurtu.

Mazda Route3 – Hiroshima to Frankfurt Challenger Tour 2013, kako se projekat zvanično zove, predviđa putovanje kroz devet vremenskih zona, prolazak kroz Rusiju, najveću državu na svijetu, Bjelorusiju i Poljsku, sve do cilja u Njemačkoj. Automobili će u Frankfurt stići 7. septembra, neposredno prije otvaranja međunarodnog salona automobila (IAA). Tok samog putovanja i dnevnik događanja sa fotografijama i video snimcima biće moguće vidjeti na web stranici www.mazdaroute3.eu .

Mazda Route3 već je treća ovakva ekstremna testna vožnja sa Mazdinim automobilima. 1977. godine njemački novinari prevezli su put od Japana do Njemačke sa dvije Mazde 323, a nakon pada Sovjetskog Saveza takav uspjeh postigle su četiri ekipe u Mazdama 626.

1990_drive_Hiroshima-Frankfurt_01

Po prelasku Japanskog mora, glavni dio testa izdržljivosti započinje u glavnoj ruskoj luci na istoku zemlje, u gradu Vladivostok. Od tamo je put podijeljen u sedam, u prosjeku 2.100 kilometara dugih, etapa, a za svaku od njih biće potrebno tri do šest dana vožnje. Ovo je, dakle, odlična prilika za novinare, blogere i Mazdine ljubitelje iz cijelog svijeta, da upoznaju Mazdu3 i u ekstremnijim okolnostima te da se istovremeno susretnu sa kulturnim i prirodnim obilježjima i običajima ljudi koje budu sretali na putu.

Svi testni automobili na Mazda Route3 ispod haube će imati štedljivi SKYACTIV-G benzinski motor snage 88kW (120 KS) i izuzetno precizan šestostepeni SKYACTIV-MT ručni mjenjač. Zabava nije rezervisana isključivo za sudionike puta, obzirom da će i posjetioci salona u Frankfurtu moći uživati u različitim aktivnostima na vanjskom dijelu izložbenog prostora.

Nova Mazda3 je posebna kombinacija vanjskog dizajna sa filozofijom »KODO-Duša pokreta«, naprednih tehnologija SKYACTIV i novom koncepcijom prostora kabine, koji obećavaju da će nova Mazda3 premašiti očekivanja vozača širom svijeta. Pored izuzetne upravljivosti, beskompromisne sigurnosti i najvišeg nivoa kvalitete izrade, opcije tri SKYACTIV-G i jednog SKYACTIV-D motora obezbjeđuju i jednu od najnižih nivoa potrošnje goriva i emisije CO2 u svojoj klasi.

1990_drive_Hiroshima-Frankfurt_05

Kategorije: Vijesti