Predstavljen novi BMW K 1600 GT – 6-cilindrični motocikl visokih performansi

bmw-k1600gt-2016-01

Predstavljen novi BMW K 1600 GT – 6-cilindrični motocikl visokih performansi

Predstavljen novi BMW K 1600 GT – 6-cilindrični motocikl visokih performansi, luksuza i udobnosti za dinamična putovanja na najvišem nivou.

Sa novim K 1600 GT, BMW Motorrad unaprjeđuje koncept 6-cilindričnog „touring“ motocikla visokih performansi na novi nivo i predstavlja ga u sofiticiranijem, dinamičnijem i udobnijem obliku, neizmjenjenom u pogledu performansi, ali dizajniranog kako bi ispunio EU4 standarde.

6-cilindrični redni motori već 80 godina predstavljaju sastavni dio BMW automobilske istorije i identiteta brenda. Kada je počela prodaja K 1600 GT i GTL modela 2010. godine, BMW Motorrad ne samo da je uspio u vještom prenošenju ove tradicije na motocikle već je javnosti predstavio najlakši i najkompatniji 6-cilindrični redni motor za motocikle sa zapreminom od preko 1,000 kubnih centimetara.

bmw-k1600gt-2016-02

Nevjerovatna mirnoća tokom rada i izvanredne performanse sa snagom od 160 KS i okrtnim momentom od 175 Nm su kombinovane sa udobnošću, savršenom zaštitom od vjetra i vremenskih uslova i dinamičnom vožnjom koja nema premca u ovom segmentu. Sa novim K 1600 GT, BMW Motorrad unaprjeđuje koncept 6-cilindričnog „touring“ motocikla visokih performansi i predstavlja ga u sofisticiranijem, dinamičnijem i udobnijem obliku, nepromjenjenog u pogledu performansi, ali dizajniranog kako bi ispunio EU4 standarde.

Iako je prethodna verzija modela već postavila standarde u „touring“ segmentu u pogledu stabilnosti vožnje, dinamičnosti i upravljanja, novi K 1600 GT ide je korak ispred drugih. Sa elektronski kontrolisanom suspenzijom „Dynamic ESA“ i režimima vožnje „Road“ i „Dynamic“, iskustvo aktivne vožnje i udobnost su značajno poboljšani u poređenju sa prethodnim modelom.

bmw-k1600gt-2016-05

U standardnom režimu „Road“ prilagođavanje suspenzije je potpuno automatizovano i na taj način nudi najviši nivo udobnosti i prijanjanja na svim površinama. Tim putem se garantuje optimalna suspenzija u svim situacijama bez obzira na opterećenje motocikla. U zavisnosti od želja vozača, tvrdoća opruge se može prilagoditi trenutnom opterećenju pritiskom na dugme, nezavisno od amortizera. Takođe je moguće pritiskom na samo jedno dugme – smješteno na ručkama, kako bi se moglo koristiti tokom vožnje – promeniti karakteristike suspenzije u „Dynamic“ režim, na taj način aktivirajući tvrđu suspenziju.

Još lakše manevrisanje je moguće sa novim K 1600 GT putem sistema za pomoć pri vožnji unazad, koja se lako može aktivirati putem tastera na lijevoj ručici. Pokret je inciran od strane samog vozača pritiskom na taster za start motora. Shift Assistant Pro sistem je dostupan u sklopu dodatne opreme i omogućava vozaču da mjenja stepene prijenosa bez korištenja kvačila, što pruža ne samo ugodniju vožnju već i dinamičnije performanse. Većina promjena stepena prijenosa se može izvršiti uz pomoć ovog sistema. Brzinometar i okrtomjer na novom K 1600 GT posjeduju potpuno novi dizajn. Na brzinomjeru stoji natpis „K 1600 GT“.

bmw-k1600gt-2016-06

Najbrže dobijanje pomoći u slučaju nezgode ili ostalih problema na putu je omogućeno na novom K 1600 GT putem „Intelligent Emergency Call“ sistema, koji je dostupan u sklopu dodatne opreme. U slučaju opasnosti na putu ili nezgode, inteligentni sistem poziva u pomoć se aktivira automatski ili ručno, šaljući informacije o lokaciji motocikla i koordinatama mjesta nezgode, aktivirajući službe spašavanja putem BMW Korisničkog servisa.

Dok je K 1600 GT ranije posjedovao odličnu zaštitu od vjetra i ostalih vremenskih uslova, njegovi kvaliteti u ovoj oblasti su dodatno optimizovani kod novog K 1600 GT modela putem redizajniranih bočnih dijelova i uvećanih deflektora vjetra. Opšte dinamičniji dizajn novog K 1600 GT tako uključuje tri nove šeme boja, od kojih svaka pokazuje raznoliki karakter novog „touring“ motocikla visokih performansi.

bmw-k1600gt-2016-03

Sa Mars Red metalik i Blackstorm metalik bojama, koje stvaraju kontrast u odnosu na ram motocikla, koji je ofarban u Asphalt Grey metalik mat boju, crne felne visokog sjaja i motor u Platinum metalik mat boji, K 1600 GT odiše izgledom prefinjenosti i agilnosti, dok „Sport“ varijanta odiše dinamičnih duhom. Lupine Black metalik boja u kombinaciji sa Blackstorm metalik bojom i pogonskim sklopom u crnoj boji i zlatnim kočionim čeljustima naglašavaju sportski karakter ovog 6-cilindričnog „touring“ motocikla.

Pregled detalja novog BMW K 1600 GT

  • 6-cilindrični redni motor koji uključuje katalitičke konvertore kako bi ispunio EU 4 standarde, sa nepromjenjenom snagom od 118 kW (160 KS) pri 7 750 obr/min i maksimalnim okrtnim momentom od 175 Nm pri 6 500 obr/min.
  • Elektronski kontrolisana suspenzija Dynamic ESA sa automatskim prilagođavanjem suspenzije je dio standardne opreme.
  • Sistem za pomoć pri vožnji unazad radi lakšeg manevrisanja je dio dodatne opreme.
  • Shift Assistant Pro sistem radi promjene stepena prijenosa bez korištenja kvačila je dio dodatne opreme.
  • Instrumenti sa novim dizajnom brojčanika. Brzinomer sa „K 1600 GT“ natpisom.
  • Inteligentni sistem poziva u pomoć je dio dodatne opreme, radi brzog dobijanja pomoći u slučaju nezgode.
  • Optimizovana zaštita od vjetra i ostalih vremenskih uslova je posljedica uvećanih deflektora vjetra i potpuno novog dizajna bočnih dijelova.
  • Dinamičniji dizajn.
  • Tri nove i atraktivne šeme boja. Mars Red metalik, Blackstorm metalik i Lupine Blue metalik / Blackstorm metalik boje.
Kategorije: Motori