Audi, Airbus i Italdesign testiraju „leteći taksi“ koncept

Audi, Airbus i Italdesign testiraju „leteci taksi“ koncept

Audi, Airbus i Italdesign testiraju „leteći taksi“ koncept

Na sedmici Dronova u Amsterdamu Audi, Airbus i Italdesign po prvi put su predstavili prototip letenja i vožnje “Pop.Up Next”. Ovaj inovativni koncept za leteći taksi kombinuje samovozeći električni automobil sa putničkim dronom. 

U prvom javnom probnom letu, modul leta precizno je postavio putničku kapsulu na modul tla, koji se zatim samostalno odvezao sa ispitnog terena. Ovo je još uvijek mjerni model 1: 4. No, već u narednom desetljeću, Audijevi kupci bi mogli koristiti praktičnu i učinkovitu leteću taksi službu u velikim gradovima – u multi-modalnim operacijama, u zraku i na cesti. Bez promjene vozila, putnici će moći da uživaju u slobodnom vremenu, opuštanju ili poslu.

– Leteća taksi vozila su na putu. U to smo uvjereni u Audiju “, izjavio je dr. Bernd Martens, član odbora za nabavu i IT u Audiju, te predsjednik podružnice Audi Italdesign. 

Audi, Airbus i Italdesign testiraju „leteci taksi“ koncept

“Sve više stanovništva naseljava gradska područja. I sve više i više stanovnika biće mobilno zahvaljujući automatizaciji. U budućnosti starije osobe, djeca kao i osobe bez vozačke dozvole moći će koristiti robotske taksije. Ukoliko uspijemo napraviti pametnu raspodjelu prometa između cestovnog i zračnog prostora, i stanovništvo i gradovi će imati podjednaku korist. “

Da bi ustanovio kako će izgledati jedan takav servis na zahtjev, Audi provodi testove u Južnoj Americi, u saradnji sa Airbusovom podružnicom Voom. Dok kupci rezervišu letove helikopterom u Mexico Cityju ili Sao Paulu, Audi je već spreman za putovanje prema mjestu slijetanja, ili od njega.

Audi, Airbus i Italdesign testiraju „leteci taksi“ koncept

 „Usluge poput ove pomažu nam da bolje razumijemo potrebe naših klijenata. S obzirom na to da će leteća taksi vozila privući širok krug gradskih stanovnika, uz Pop.Up Next ujedno istražujemo granice onog što je tehnički moguće. Sljedeći korak je prototip pune veličine za letenje i vožnju”, izjavio je dr. Martens.

Audi također podržava Urban Air Mobility leteći taxi projekt u Ingolstadtu. Ova inicijativa priprema testne operacije za leteća taksi vozila na Audijevoj lokaciji i dio je zajedničkog projekta Evropske unije u okviru tržišta za Evropsko inovacijsko partnerstvo za pametne gradove i zajednice. Cilj ovog projekta je uvjeriti javnost o prednostima nove tehnologije i odgovoriti na pitanja vezana uz baterijsku tehnologiju, regulaciju, ovjeru i infrastrukturu. 

Audi, Airbus i Italdesign testiraju „leteci taksi“ koncept
Kategorije: Koncepti, Nova tehnologija