Audi Fit Driver – Automobil koji brine o zdravlju vozača

Audi Fit Driver – Automobil koji brine o zdravlju vozača

Već je danas svaki Audi opremljen najsavremenijom tehnologijom i pruža najviši nivo komfora i sigurnosti.

Automobil kao privatno utočište i stalno umrežen prostor nije samo savršeno mjesto za praćenje vozačeve kondicije, već može aktivno poboljšati vozačevo zdravlje i kvalitet života. Projekt Audi Fit Driver automobil pretvara u empatičnog saputnika. U mnogim situacijama zna što vozač trenutno treba.

Broj korisnika takozvanih wearablesa, odnosno fitness narukvica ili pametnih satova, stalno raste. Uređaji na ruci nadgledaju vitalne vrijednosti čovjekovog organizma poput frekvencije srca ili temperature kože. Buduće verzije tih uređaja prikupljat će podatke koje će moći kombinovati sa podacima senzora vozila. To će omogućiti pouzdanu formulaciju o aktuelnom stanju vozača i automobil će moći individualno reagovati na razne situacije.

Ako Audi Fit Driver budućnosti prepozna, povećani umor ili stres, sistemi automobila prilagodit će se vozaču pokušavajući ga smiriti, razbuditi ili zaštititi. Zahvaljujući inteligentnim algoritmima sistem bolje upoznaje vozača.

Audi Fit Driver prvi put nudi mogućnost aktivnog smanjivanja stresa u automobilu i poboljšanja koncentracije. Ako sistem ustanovi veliku opterećenost vozača, nju je moguće smanjiti jednostavnom tehnikom disanja. Na ekranu se prikazuje uputa za to kao takozvani Biofeedback u Audi virtualnom cockpitu, slično kao u profesionalnom sportu.

Glas iz zvučnika dodatno vodi vozača kroz vježbu. Neovisno o tome radi li se o opuštajućoj masaži, stimulirajućoj masaži u ritmu muzike, posebnoj klimatizaciji, adaptivnom infotainmentu ili odgovarajućem osvjetljenju. Cilj Audi Fit Drivera doživljaj je vožnje optimalno prilagođen stanju vozača kod kojeg na odredištu iz vozila izlazi opušteniji nego što je ušao.

U budućim verzijama Audi Fit Driver mogao bi sadržavati sisteme pomoći i sigurnosne sisteme, odnosno sisteme za pilotiranu vožnju. U ekstremnim situacijama Audi bi mogao izvršiti pilotirano zaustavljanje i preko eCall sistema poslati poziv u nuždi.

 

Kategorije: Nova tehnologija