Nissan provodi testiranje autonomnih vozila na cestama Evrope

Nissan provodi testiranje autonomnih vozila na cestama Evrope

Kao dio svoje predanosti stvaranju budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama, Nissan je u istočnom Londonu medijima predstavio svoje testne prototipe autonomnih vozila sljedeće generacije.

To je prvi put da je Nissan predstavio svoju najnoviju tehnologiju autonomne vožnje na javnim saobraćajnicama u Evropi. Nissan je već proveo testiranje na javnim putevima u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi iskušao jednostavnu tehnologiju za autonomnu vožnju u stvarnim situacijama.

Sudionicima na suvozačkom i na zadnjim sjedištima je bilo omogućeno da iskuse tehnologiju koju, među ostalima, čine radar koji upotrebljava milimetarske valove, laserski skeneri, kamere, kompjuterski mikroprocesori velikih brzina te posebni HMI interfejs (engl. Human Machine Interface). Sve to vozilu omogućava autonomnu vožnju autoputevima i gradskim cestama, uključujući kružne tokove, nakon unošenja odredišta u navigacioni sistem.

Takao Asami, viši potpredsjednik odjela Nissana za istraživanje i napredni inženjering, izjavio je: „Inovativnost i domišljatost temeljne su odlike marke Nissan i naših zaposlenika. Ovo ispitivanje nadolazeće Nissanove tehnologije autonomne vožnje u zahtjevnim uslovima londonskih prometnica pokazuje našu predanost planu dovođenja Nissanove inteligentne mobilnosti našim kupcima.”

Londonski test je uslijedio nakon nedavnih najava da će obnovljeni Qashqai i novi Nissan LEAF (oba stižu u bliskoj budućnosti) biti opremljeni tehnologijom autonomne vožnje ProPILOT koja omogućava autonomnu vožnju u jednoj traci na brzim cestama. Prošle godine je Nissan u Japanu predstavio Serenu, svoj prvi model opremljen tehnologijom ProPILOT. Tehnologija autonomne vožnje ProPILOT u novom Nissanu Serena je u decembru osvojila nagradu za inovaciju na izboru za japanski automobil godine (razdoblje 2016. – 2017.).

Planira se i uvođenje sistema na američko i kinesko tržište. Tehnologija za autonomnu vožnju u više saobraćajnih traka će omogućiti automatsko prestrojavanje vozila, a uvođenje je planirano za 2018. godinu. Uvođenje sistema za autonomnu vožnju u gradskom okruženju i u raskršćima je planirano za 2020.

Nissanova inteligentna mobilnost

Svijet je suočen sa ozbiljnim izazovima, kao što su klimatske promjene, zastoji u saobraćaju, prometnim nesrećama sa smrtnim posljedicama i povećano zagađenje zraka. Nissan je predan rješavanju tih problema i želi prevoz učiniti sigurnijim, inteligentnijim i ugodnijim, a glavni mu je cilj postizanje budućnosti vožnje bez emisija i bez nesreća sa smrtnim posljedicama. To planira postići svojom strategijom inteligentne mobilnosti.

Nissan se vodi vizijom mobilnosti za sve, zbog čega uvodi inovacije iz luksuznog segmenta u najprodavanije kompaktne modele te time osigurava da svi imaju pristup ovim prednostima. Nissan automobile čini uzbudljivim partnerima za sve svoje kupce.

Nissanova strategija inteligentne mobilnosti obuhvaća tri ključna područja inovacija

Nissanova inteligentna vožnja vozačima daje više samopouzdanja zahvaljujući unapređenoj sigurnosti, kontroli i udobnosti za sve putnike. Temelji za autonomnu vožnju su već uključeni u Nissanove automobile u obliku velikog broja naprednih sigurnosnih sistema, kao što su inteligentni sistemi Around-View Monitor i Lane Intervention. Tehnologije autonomne vožnje već su dostupne u određenim Nissanovim vozilima, uključujući Nissan Serenu, prvi model serijske proizvodnje sa tehnologijom ProPILOT. Nissan planira tu tehnologiju uključiti u više modela u Evropi, Japanu, Kini i SAD-u te planira do 2020. predstaviti 10 modela Alijanse Renault-Nissan.

Nissan inteligentni pogon čini vožnju uzbudljivijom za kupce jer dodatno smanjuje emisije i povećava štednju goriva. Nissan primjenjuje holistički pristup postizanju mobilnosti bez emisija te čini motore s unutarnjim sagorijevanjem štedljivijima i ugrađuje napredne tehnologije u svoja električna vozila. Nastavljamo razvijati različite pogonske tehnologije u okviru Nissan inteligentnog pogona, koje su najprikladnije za različite tržišne segmente i različite regije širom svijeta. Uz potpuno električna vozila, nudimo bogat izbor tehnologija sa električnim pogonom, uključujući e-Power (serijski hibrid) i električna vozila sa gorivnim ćelijama. Svakom se novom tehnologijom unapređuje naša ponuda, ali one ne zamjenjuju druge tehnologije.

Nissan inteligentna integracija tehnologija omogućava kupcima bolju povezanost praktičnim povezivanjem Nissanovih automobila s više segmenata društva. Nissan pomaže oblikovati održivi ekosistem omogućivanjem interakcije između automobila i ljudi, drugih automobila i putne infrastrukture. Taj pristup će s vremenom dovesti do upravljanja vozilom na daljinu, smanjenja saobraćajnih gužvi, efikasnijeg dijeljenja automobila (car-sharing) i poboljšanog upravljanja energijom.

Nissanova strategija inteligentne mobilnosti ne želi oduzeti ljudima iskustvo vožnje, već želi izgraditi bolju budućnost za Nissanove kupce u kojoj će automobili biti njihovi partneri, a vozači će biti sigurniji u sebe i povezaniji.

Kategorije: Nova tehnologija, Vijesti