Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga

Prvi autonomni Volvo automobili na cestama      Gothenburga

Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga

Prvi svjetski „Drive Me“ pilot projekat autonomne vožnje, u kojem će se čak 100 samovozećih Volvo automobila svakodnevno kretati javnim cestama švedskog grada Gothenburg, snažno napreduje. Prvi testni automobili već su na ulicama, a sofisticirana tehnologija automatizirane vožnje pokazuje se uspješnom.

„Testni automobili sada su sposobni samostalno održavati pravac, podešavati brzinu i funkcionisati u skladu sa tokom saobraćaja. To je veliki korak naprijed prema konačnom cilju u kojem će „Drive Me“ automobili biti sposobni kompletnu test rutu provesti potpuno samostalno. Tehnologija, koja će se jednostavno zvati Autopilot, omogućava vozaču da funkciju vožnje u potpunosti prepusti samom automobilu.“ – objašnjava Erik Coelingh, tehnički specijalist pri Volvo Car Group.

Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga      2

Ono što prijekat „Drive Me“ čini unikatnim, jeste činjenica da su u njega uključeni svi ključni igrači: zakonodavci, transportne službe, veliki grad, proizvođač automobila i naravno pravi kupci. Upravo će kupci voziti 100 automobila u svakodnevnim uslovima na 50 kilometara odabranih cesta u Gothenburgu. U pitanju su tipične saobraćajne situacije, koje uključuju vožnju na autoputu i sa čestim gužvama.

„To što je rodni grad Volva Gothenburg postao svjetska arena autonomnih automobila, pokazuje kako naše tehnološko vodstvo, tako i posvećenost Švedske u pionirskoj integraciji autonomnih automobila u svakodnevni saobraćaj.“ – kaže Erik Coelingh.

Zajednička inicijativa

Inovativni „Drive Me“ projekat „samovozećih automobila za održivu mobilnost“, kojeg podržavaju i vladajuće strukture Švedske, djelo je saradnje Volva, švedske transportne administracije, zatim švedske transportne agencije, te Lindholmen Science parka i samog grada Gothenburg.

„Ovaj javni projekat će nam dati vrijedan uvid u socijalne prednosti autonomnih vozila kao prirodnog dijela saobraćajnog okruženja. Pametna vozila su dio rješenja, ali potreban je i širi društveni pristup, kako bi se stvorila održiva mobilnost za budućnost. Vjerujemo da nam međufunkcionalna saradnja može dati potreban poticaj.“ – zaključuje Coelingh.

Prvi autonomni Volvo automobili na cestama Gothenburga      3

Kategorije: Nova tehnologija