Alfa Romeo Tonale – Predstavljen novi talijanski SUV

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale – Predstavljen novi talijanski SUV

Alfa Romeo predstavio novi SUV u izuzetno atraktivnom dizajnerskom pakovanju, ali i sa do sad ne korištenim tehnologijama pod značkom talijanskog brenda.

Alfa Romeo službeno je predstavio potpuno novi Model Tonale, konačnu proizvodnu verziju kompaktnog SUV-a koji se smješta ispod modela Stelvio. Konkurencija novom talijanskom modelu bit će BMW X1, Mercedes GLA, Audi Q3 i Volvo XC40, kao i Jeep Compass s kojim dijeli platformu.

Novi Tonale dolazi s atraktivnim dizajnom po čemu je Alfa Romeo prepoznatljiv, te brojnim tehnološkim sadržajima koje će putnicima biti od velikog značaja u solidno prostranoj kabini. Novi SUV ima dužinu od 4,53 metra, s kojom je 10 centimetara kraći od modela Stelvio. Dizajneri automobila inspiraciju su pronašli u kultnim Alfa Romeo modelima, kao što su Giulije GT, model 8C i Zagato SZ.

Alfa Romeo Tonale

Očekivano, kompletan dizajn je u originalan koji nosi agresivni karakter što i priliči marki koja gaji sportsku tradiciju. Automobil će biti serijski postavljen na 17 inčne točkove, no znatno mu bolje pristaju 20 inčni točkovi koji dolaze kao opcija.

Putnička kabina također je dizajnirana u sportskom stilu u kojoj dominiraju moderne tehnologije kao što je digitalna instrument tabla. Klasičnu instrumentnu tablu s analognim pokazivačima zamijenio je 12,3 inčni TFT ekran koji je razvijen samo za Tonale model. Sve komande koncentrirane su na središnjoj konzoli uključujući i DNA prekidač za odabir načina vožnje.

Alfa Romeo Tonale

Novi Infotainment sistem baziran je na Android platformi, tu je bežično punjenje telefona, integracija sa Android Auto i Apple CarPlay, a za navigaciju zadužene su Tom Tom karte. Za povezivanje koristi se 4G mreža s namjenskom SIM karticom.

Kada je riječ o prostranosti putničke kabine, dužina međuosovinskog razmaka identična kao kod Jeep Compass modela, pa putnici mogu očekivati približnu prostranost. Alfa Romeo Tonale raspolaže prtljažnikom od 500 litara, dok je zapremina kod plug-in hibridne verzije manja i iznosi 450 litara.

Alfa Romeo Tonale

Alfa Romeo Tonale za pokretanje koristi standardne turbo benzinske motore koji su elektrificirani, ali i po prvi put u Alfinoj historiji nudi se i hibridna verzija. Standardni benzinski modeli bit će pokretani sa 1.5 litrenim turbo benzincem sa snagom od 130 i 160 KS.

Nova generacija 1.5 litrenih turbo benzinaca dobila je blagi 48 voltni sistem elektrifikacije. U ovaj sistem integrisan je mali električni motor od 20 KS koji se nalazi u 7-brzinskom TCT mjenjaču. On omogućava Tonale modelu da se kreće s ugašenim SUS motorom.

Alfa Romeo Tonale

Hibridnu verziju pokretat će 1.3 litreni turbo benzinac potpomognut električnim motorom, pa će u konačnici hibridni sklop isporučivati 275 KS. Hibridni Tonale model dolazi s pogonom na sve točkove i donosi ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde. Kada je riječ o vožnji nultom stopom emisija – čisto na električni pogon, baterija od 15,5 kWh trebala bi omogućiti domet između 60 i 80 km.

Tonale je opremljen brojnim sistemima pomoći u vožnji i sigurnosnim sistemima koji pomažu vozaču u svakodnevnoj vožnji. Oni osiguravaju i mogućnost autonomne vožnje nivoa 2.

Alfa Romeo Tonale

Kategorije: Noviteti