Novi Passat Variant – Novi nivo tehnologije i udobnosti

Volkswagen Passat Variant

Novi Passat Variant – Novi nivo tehnologije i udobnosti

Volkswagen predstavlja devetu generaciju Passata koji je u svijetu prodan više od 34 miliona komada.

Volkswagen Passat u 50 godina prodat je u više od 34 miliona jedinica širom svijeta. To je najprodavaniji Volkswagen svih vremena nakon Golfa i ispred Bube. Na svjetskoj premijeri na sajmu IAA Mobility u Münchenu (5. do 9. septembra 2023.), Volkswagen će prvi put javnosti predstaviti sve detalje potpuno novorazvijenog Passata.

Novi Passat bit će lansiran kao svestrana Variant u prvom tromjesečju 2024. Čist i moćan – novi dizajn je jasno Passat, očito Volkswagen, a opet očito nov iz svake perspektive. Inovativni asortiman od tri nova plug-in i blaga hibridna pogona te pet varijanti turbo benzinskih i turbo dizelskih motora odlikuje ga efikasnim.

Volkswagen Passat Variant

Volkswagen je potpuno novo razvio intuitivno upravljanje i napredne karakteristike četvrte generacije modularne infotainment matrice (MIB4). Novi Passat također može se opcijski samostalno parkirati i prelaziti velike udaljenosti u načinu rada uz pomoć vožnje.

Progresivni MQB Evo

Najnoviji evolucijski stepen modularne transverse matrix platforme (MQB Evo) čini visokotehnološku osnovu devete generacije Passata. Budući kupci imat će brojne koristi od ove platforme u vidu novih tehnologija i sistema.

Volkswagen Passat Variant

Novi plug-in i blagi hibridni pogoni

Tehničke karakteristike uključuju dva potpuno nova plug-in hibridna pogona (eHybrid) sa snagom sistema od 150 kW (204 KS) i 200 kW (272 KS). U kombinaciji s novom baterijom od 19,7 kWh, omogućuju potpuno električni domet od oko 100 km.

Ova udaljenost pretvara novi Passat Variant u električno vozilo za svakodnevni život. Uzimajući Njemačku kao primjer: prema studiji koju je objavilo Savezno ministarstvo digitalnog saobraćaja i saobraćaja, 95 posto svih putovanja automobilom kraće je od 50 kilometara, a 99 posto kraće od 100 km. Ta se putovanja sada mogu voziti isključivo električno s Passatom Variant eHybrid. Uz to, efikasna kombinacija električnog pogonskog motora i novog benzinskog motora s turbopunjačem (1.5 TSI Evo2) osigurava ukupan domet od oko 1000 km.

Volkswagen Passat Variant

Passat će također po prvi put biti dostupan s blagim hibridnim pogonom od 48 V (eTSI sa 110 kW / 150 KS). Dva turbo benzinska (2.0 TSI) motora sa 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS) kao i tri turbo dizelska (2.0 TDI) motora sa 90 kW (122 KS), 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 PS) upotpunjuju ponudu pogonskih sklopova.

Automatski i efikasni DSG mjenjač standardni je dio opreme. Modeli Passat s izlaznom snagom od 195 kW i 142 kW stadradno je opremljen sistemom pogona na sve točkove 4MOTION; sva ostala vozila Passat Variant imaju pogon na prednje točkove.

Volkswagen Passat Variant

Visokotehnološki kokpit i vozni trap

Volkswagen je potpuno redizajnirao unutrašnjost. Posebno je upečatljiv, jasno raspoređen, veliki centralni ekran koji je moderan, funkcionalan i progresivan. Tehnička osnova je MIB4: najnovije generacije modularne informacijsko-zabavne matrice koja omogućava intuitivno upravljanje sistemom.

Adaptivna kontrola šasije DCC Pro predstavlja novi nivo tehnologije voznog mehanizma; njegov raspon između maksimalne dinamike i najvišeg nivoa udobnosti postavlja mjerila u klasi srednje veličine.

Volkswagen Passat Variant

Novorazvijena sjedišta ergoActive Plus s pneumatskom funkcijom masaže točaka pritiska s 10 komora nude visoku udobnost putovanja. Zahvaljujući 50 mm dužem međuosovinskom razmaku s također 50 mm više prostora za noge straga, kapacitetom prtljažnika do 1.920 litara i sistemima udobnosti prenešenim iz Touarega, kao što su nova masažna sjedišta, Passat Variant također je idealno prilagođen kao sve – za posao i slobodno vrijeme.

S novom generacijom svog bestsellera, Volkswagen ponovno ima još jedno vozilo u svojoj ponudi kod kojeg više ne vrijedi granica više klase.

Kategorije: Noviteti