BMW 6 Gran Coupe

BMW 6 Gran Coupe

Po svemu sudeći BMW će 2011. godinu zabilježiti kao uspješnu godinu sa jako puno noviteta. Iako je godina na izmaku BMW sa predstavljanjem noviteta ne odustaje. Nakon što je nova serija 6 postala standard u prodajnim salonima širom svijeta u izvedbama kabriolet i kupe, njima će se uskoro pridružiti i Gran Coupe varijanta koju bavarski proizvođač automobila otkriva red sam kraj 2011. godine. Novi BMW 6 Gran Coupe direktni je odgovor je na slične modele drugih proizvođača kao što su Mercedes CLS, Audi A7, Porsche Panameru.

Gran Coupe je narastao je u svim smijerovima u odnosu na bazni BMW 6. Sa svojih 5003mm duži za 112mm i 33mm širi od baznog modela. Jedino što se smanjilo jeste visina između automobila i tla, pa je Gran Coupe za 71 mm niži od baznog modela. Povećanje dimenzija automobila pozitivno se odrazila i na prtljažni prostor, pa se tako Gran Coupe može se pohvaliti sa 460 litara prtljažnog prostora. Duža karoserija automobila donijela je više mjesta unutar putničke kabine, najviše na zadnjoj klupi. Tako ovaj automobil neće biti samo deklerativno sa četiri mjesta za sjedenje, već će to biti moguće i u praksi, naravno na zadnjoj klupi treba zaboraviti putnike koji igraju košarku ili odbojku.

Gran Coupe bit će dostupan u tri izvedbe i to kao 640i, 650i i 650i xDrive. Bazni Gran Coupe pokretati će 3.0-litreni redni šestocilindrični turbo motor koji će osigurati Gran Coupeu 315 KS i 447 Nm okretnog momenta. Izvedba 650i Gran Coupea bit će pogonjena sa 4.4-litreni V8 motorom koji će raspolagati sa 445 KS i 650 Nm okretnog momenta, a isti taj motor pokretati će i izvedbu xDrive. Brojke kojima mogu mnogi da zavide kada je u pitanju snaga motora. Pregršt snage kojom će raspolagati Gran Coupe prenosti će se preko osam-stepenog automatskog mjenjača.

Kada je riječ o opremljenosti automobila, BMW je u njega ugradio samo vrhunske stvar iz svoje ponude. Tako je Gran Coupe dobio adaptivna LED prednja svjetla, BMW Connected Driver, kameru za vožnju unatrag, sistem pomoći pri parkiranju, provjeru mrtvog ugla, ali i sistem provjere izlaska iz vozne trake. Tu je i BMW Night Vision sistem, te nova generacija Head-Up displeja. Standardni multimedijalni sistem opremljen je navigacijom, a po želji kupca multimedijalni sistem može biti i od Bang & Olufsena.

Svjetska premijera najvjerovatnije bit će na auto salonu u Ženevi 2012. godine, gdje će BMW otkriti detalje ali i cijenu koja će sigurno biti vrhunska za vrhunski automobil.

Kategorije: Noviteti