BMW X6 M550d

BMW X6 M550d – Prvi M dizel

Ipak se desilo! BMW M odjel odličio je prvi put u neki od svojih modela ugraditi dizelski motor! Ova vijest u automobilistickim krugovima nije mogla nikako proći ne zapaženo, pa je tako izazvala burne reakcije mnogih ljubitelja kako BMWa tako i automobila. Dizelski M prvijenac biti će BMW X6 M550d koji će navodno pokretati šest-cilindarski dizelski tri-turbo, a na tržištu novi X6 M trebao bi se pojaviti početkom proljeća. Žestokim protivnicima M dizela ostaje utjeha da će prvi BMW M dizel biti BMWov “kamion”, model M X6. Njihovi legendarni modeli M3 i M5 neće doživiti takvu sudbini, bar ne još…

Informacija je “procurila” iz izvora bliskih BMW-ovom sportskom odjelu. Otkrili su ono što sto se dugo šuškalo i što je mnoge M ljubitelje mučilo posljednjih dana – da li dolazi prvi M model pokretan dizel motorom. Nagađanja su se obistinil pa su otkvirne performanse prvog dizelaša u M ergeli. Novi X6 M dizelaš biti će dostupan u dvije izvedbe – s pogonom na zadnje i na sve točkove.

Zadnji pogon bit će standardn i nosit će oznaku M550d, a izvedba sa pogonom na sve točkove  biti označena kao M550d xDrive. Dizelski X6 M pokretat će motor interno poznat kao FH81, pa će tako ovom crossoveru donijeti 381 KS i 740 Nm okretnog momenta. Ta snaga bit će dovoljna da X6 M550d do stotke dovede za 4.7 sekunde. Oni što su nekako potajno zamjerali M modelima jeste potrošnja. U ovom M modelu prosječna potrošnja trebala bi biti 6.3 litre i u atmosferu ispuštati 165 g CO2 po kilometru.

Proizvodnja prvog M dizelaša trebala bi početi u martu 2012. godine, a prvi primjerci bit će dostupni na evropskom tržištu.

Kategorije: Noviteti