Mercedes GL 2012. – Ne zvanično

Mercedes GL 2012. – Ne zvanično

Češkom Autoforumu u posljednje vrijeme objavljuje zvanične fotografije noviteta koji tek dolaze. Zvanično, zbog toga se sekiraju proizvođači čije fotografije novih modela dolaze u posjed ovog Autoforuma. Al čini se da to ipak nije baš “slučajno”. Audi, Volvo, BMW, a sada i Mercedes, su brendovi čiji noviteti su se našli na ovom forumu. Fotografije su visoke kvalitete i stvarne tako da ima razloga za sumnju da je to sve dio smilšljenog plana (teorija zavjere). Mercedes-Benz GL je nova “žrtva” koju otkriva Autoforum prije njegove premjere u New Yorku.

Novi Mercedes GL zasnovan je na platformi M-klase koja je za potrebe ovog terenca dobila veći međuosovinski razmak. Ovo je druga generacija GL SUV-a, a vizualno je usklađena sa aktualnim dizajnerskim smjerom ovog proizvođača. Novi GL dobio je nova svjetla koja su prekopirana sa modela SL, novi branik sa velikim usisnicima zraka, iznad njih nalaze dnevna LED svjetla, drugačiji retrovizori od prethodnika. Kad je riječ o stražnjem kraju ovog terenca, sada je još više kutijast, a tu su i nova stražnja svjetla.

Unutrašnjost automobila nije se previše mijenjala i vrlo je slična putničkoj kabini aktuelnog ML-a. Jedina bitna razlika je što GL ima i treći red sjedišta. Unutrašnjost novog GL-a izrađena je od novih materijala, i opremljena sa ponešto nove tehnologije. Tehnički podaci ovog modela nisu još dostupni jer Mercedes ipak nije zvanično predstavio ovaj model. Nagađa se da će ga pokretati 3.0-litrski turbodizelaš sa 302 KS i 370 Nm okretnog momenta, te novi 4.6-litarski V8 biturbo motor uparen sa sedam-stepenim automatskim mjenjačem.

Kategorije: Noviteti