Volkswagen ofanziva u Ženevi – Predstavljeno pet modela!

Volkswagen ofanziva u Ženevi – Predstavljeno pet modela!

Volkswagen je na ženevskom sajmu automobila predstavio pet novih modela, četiri produkcijska i jedan koncept.

Volkswagen je već prethodno najavio da će u Ženevi predstaviti nasljednika aktuelnog CC modela koji nosi ime Arteon. Ženevski sajam automobila nije slučajno odabran kao mjesto gdje će biti predstavljen Arteon. Švicarsko tržište poznato je kao zahtijevno i bogato, a Areton nudi sve što bogati švicari vole, luksuz i sportski duh.

Dizajn novog Areton modela inspirisan je studijom Sport Coupe Concept GTE koji je predstavljen prije dvije godine. Areton odlikuje sportski duh uz visok stepen luksuza i tehnološke inovativnosti u unutrašnjosti putničke kabine. Ovaj model nudi još veći luksuz nego što je kod Passat modela, a koji je B8 generacijom ušao u premium segment. Unutrašnost Arteon modela nudi bogatu ponudu prostora što omogućava putnicima da se udobno smjeste na dužim putovanjima, posebno na zadnjoj klupi.

Za pokretanje ovog modela zaduženi su aktuelni motori iz Volkswagenove ponude među kojima je i novi 1,5 litreni TSI bezinac.

Predstavljena druga generacija električnog Golfa

Pored premijere nove Arteon limuzine Volkswagen je u Ženevi predstavio obnovljeni Golf i električni Golf druge generacije. Noviteti koji su stigli s obnovljenim Golfom dopunjeni su sa drugom generacijom električnog Golfa.

Pored vizuelnih promjena i bolje opreme ono čime se novi električni Golf hvali jeste znatno veća autonomija. Novi električni Golf sada ima autonomiju do 300 km što znatno više u odnosu na prethodnika. Obnovljeni Golf i električni Golf druge generacije na BiH tržište trebali bi stići u drugoj polovini marta tekuće godine.

Novi Tiguan Allspace s sedam sjedišta i većim prtljažnikom

Volkswage je na sajmu automobila u Detroitu koji održan u januaru predstavio Tiguan Allspace koji ima produženu karoseriju, sa sedam sjedišta i nudi veći prtljažni prostoro. Novi Tiguan Allspace označava nastavak Volkswagen SUV ofanzive koja će uključivati pokretanje novih XL modela na tržištima diljem svijeta.

Tiguan Allspace nema samo veći međuosovinski razmak, već se u odnosnu na kompaktnog Tiguana razlikuje kroz nekoliko vizuelnih promjena te sa proširenim rasponom standardne opreme. Tiguan Allspace lako je prepoznatljiv s prednje strane jer je u odnosu na kompaktni model blago izmijenjen dizajn poklopca motora i rešetke hladnjaka. Prednji dio haube ima različite konture i većih je dimenzija, dok su hromirane trake na masci motora dodatno prilagođene.

Povećanje dužine najviše se osjeti u putničkoj kabini koja nudi više prostora za putnike i 115 litara dodatnog volumena u prtljažniku, pa je sada na raspolaganju od 730 do 1770 litara. Tiguan Allspace nudi 5 + 2 sjedala zbog čega je i napravljeno produženo međuosovinsko rastojanje (110 mm više nego kompaktni Tiguan).

Ovaj pametan koncept povećao je unutrašnjost do te mjere da omogućuje ugradnju trećeg reda sjedišta. Ovaj treći red će biti ponuđena kao opcija u Europi, a time pretvarajući Tiguana u iznimno svestran automobil sa 5 + 2 sjedišta.

Tiguan Allspace za evropsko tržište dostupan je s tri nivoa opreme, Trendline, Comfortline i Highline. Raspon snage motora TSI i TDI je od 110 kW do 176 kW. Osim bazne izvedbe sa motorom od 110 kW, sve ostale izvedbe Tiguan Allspace modela dolaze sa 4Motion pogonom na sve točkove. U ponudi je automatski mjenjače s dvostrukom spojkom (DSG).

Prodaja Tiguan Allspace modela za evropsko tržište kreće u drugoj polovini 2017. godine.

I.D. Buzz concept – Micro bus budućnosti

Kao i Tiguan Allspace, tako i I.D. Buzz concept svoju evropsku premijeru ima na ženevskom sajmu automobila. I.D. Buzz concept predstavlja dio nove ere za Volkswagen koja dolazi s novim potpuno električnim modelima.

I.D. BUZZ, Microbus novog doba predstavljen je početkom godine na sajmu automobila u Detroitu, a sada je isti model poredstavljen u Evropi. Koncept električnog MPV modela dobio je obnovljeni izgled s ciljem dovođenja električne mobilnosti za budućnost.

Predstavljeni model ima pogonom na sva četiri tačka koje pokreću dva elektro motora, jedan na prednjoj i jedan na zadnjoj osovini. I.D. BUZZ ima mogućnost potpuno automatskog režima vožnje (ID Pilot) i novu generaciju pokazivača i kontrola.

I.D. BUZZ je nova generacija monovolumena. Napravljen je na novoj modularnoj platformi Electric Drive Kit (MEB) i pruža udobnost na dugim putovanjima, bez smanjenja prostora u putničkoj kabini. Njegov domet na električni pogon po NEDC iznosi do 600 kilometara.

I.D. BUZZ nema konvencionalni kokpit pa ovaj MPV umjesto na klasičnoj instrument ploči, ključne informacije dobija putem AR (augmented reality) i prikazuje na Head-up ekrana u vidnom polju vozača u 3D virtuelnom formatu. Funkcijama kao što su infotainment i klima uređaj upravlja se preko prenosivog tableta. Glavne kontrole za vožnju nalaze se na upravljaču.

I.D. Buzz pokreće električni pogonski sklop kojeg čine dva električna motora, jedan na prednjoj i jedan na stražnjoj osovini. U kombinovanoj snazi dva elektro motora isporučuju 275 kW / 375 KS a energiju crpe iz baterije kapaciteta 111 kWh. Baterija I.D. Buzz modela može se napuniti do 80% kapaciteta za manje od 30 minuta uz pomoć punjača snage 150 kW.

Kategorije: Auto sajam, Noviteti