Kia Optima GT i za Evropu

Kia Optima GT (front) (Medium)

Kia Optima GT i za Evropu

Kia Motors je na salonu u Frankfurtu predstavila GT verziju limuzine Optima, čiji dolazak na evropska tržišta očekujemo u 2016. godini.

Radi se o sportskoj izvedbi, koja je prilagođena evropskom tržištu, a namijenjena je svima onima, koji traže emotivniju, živahniju vožnju, a Optima tako postaje Kijin drugi GT model, nakon cee’da i pro_cee'da GT koji su u Evropi predstavljeni 2013. godine.

Sportski dizajn, unutra i izvana

Optima GT donosi još sportskiji izgled već ionako atraktivne Kijine limuzine. Optima GT, koja je u Frankfurtu predstavljena kao prototip, ali koja je već spremna za proizvodnju, donosi redizajniranu masku u obliku tigrovog nosa, novi oblik karoserije i novi dizajn naplataka.

Unutra Optima GT temelji na profinjenim materijalima visokog kvaliteta, koje nalazimo i u standardnoj verziji Optime, ali sa detaljima koji vozačima ne ostavljaju nedoumice oko sportskog karaktera vozila.

Kia Optima GT (rear) (Medium)

Dinamičnije performanse

Nova Optima GT plod je saradnje Kijinih R&D centara u korejskom Namyangu i njemačkom Rüsselsheimu. Rezultat je sportska limuzina koja savršeno odgovara zahtjevima evropskih vozača.

Vožnja, upravljanje i perfomanse prilagođeni su Optimi GT, koja u odnosu na konkurente odskače mišićavim izgledom i dinamičnošću, istovremeno zadržavajući sve prednosti profinjenosti i udobnosti u vožnji standardne verzije.

Optima GT, koja je prilagođena evropskim cestama, može se pohvaliti svojim jedinstvenim ovjesom (između ostalog je opremljena elektroničkom kontrolom sistema ovjesa) s  ublaživačem udara svakog točka posebno. Veći kočioni diskovi i dorađena verzija Kijinog novog servo volana, postavljenog na letvi volana (R-MDPS) poboljšati će dinamične perfomanse Optime GT.

Optimu GT pokretati će moćni 2.0-litarski T-GDI benzinski turbo motor čiji tehnički detalji će biti dostupni javnosti malo prije dolaska na evropsko tržište.

Nova Kia Optima u Evropi već krajem godine

Standardna, potpuno nova Kia Optima je u Evropi u prodaji već rajem godine, dok je dolazak GT verzije predviđen iduće godine. Gama modela Optima će se u skoroj budućnosti raširiti, jer stiže i karavanska verzija, nastala na osnovi koncepta SPORTSPACE, premijerno prikazanog na ovogodišnjem salonu u Ženevi.

Kategorije: Noviteti