Novi BMW X5 na posljednjim testiranjima prije premijere u Parizu

Novi BMW X5 na posljednjim testiranjima prije premijere u Parizu

Veliki evropski sajam automobila u Parizu koji će se održati ove jeseni, bit će mjesto na kojem će BMW predstaviti novu generaciju X5 modela.

Novi BMW X5 model prolazi posljednja testiranja pred svjetsku premijeru u Parizu. Testovi se trenutno obavljaju na offroad putevima u Južnoj Africi, a nekoliko slika objavio je i BMW.

Novi model neće donijeti dizajnersku revoluciju, već će nastaviti dizajnerski pravac kojim je krenula trenutna aktuelna generacija. Izgled je usklađen sa novim modelima pa je novi X5 dobio prepoznatljivi heksagonalni svjetlosni potpis.

Unutrašnjost automobila je BMW klasika, ali će dijeliti dosta toga sa novim modelom Serije 5. Novitet će biti posljednja generacija sistema iDrive, a upravo će novi X5 imati BMW Operating System 7.0, prije nove generacije Serije 3 i X7.

Najveći napredak bit će na tehničkom polju jer će novi BMW X5 biti na novoj platformi koja je modifikovana verzija platforme aktualne Serije 5. Riječ je o poznatoj CLAR (Cluster Architecture) platformi koja je već stigla iz limuzine u SUV kod manjeg X3 modela.

Zahvaljujući novoj platformi, novi BMW X5 bit će u prosjeku 55 kilograma lakši u odnosu na aktuelnu generaciju. Smanjenje težine automobila direktno će se odraziti na poboljšanje performansi i efikasnosti.

Novi BMW X5 pokretat će još snažniji i štedljiviji benzinski i dizelski motori sa četiri i šest cilindara, a zahvaljujući CLAR platformi novi će X5 imati i plug-in hibridnu verziju.

Kategorije: Noviteti